Denemarken EK 2024

Op deze pagina vind je alles over Denemarken op het EK in 2024. Het Scandinavische land is ingedeeld bij Slovenië, Servië en Engeland. De Denen maken daardoor zeker kans om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Bekijk ook:

Programma

Denemarken heeft op het oog een poule geloot waar ze zeker kans maken om de volgende ronde te bereiken. Daar komt nog bij dat dat ze enkel naar de zuiderburen moeten afreizen om het EK te spelen. Er worden dus ook veel Deense fans verwacht op het EK in Duitsland. Een flink thuisvoordeel dus voor de Denen. In de openingswedstrijd tegen Slovenië kan een goed fundament gelegd worden voor het bereiken van de achtste finale. De vier beste nummers 3 gaan namelijk ook door naar de volgende ronde.

Datum & TijdThuisUitSpeelstadTickets
Zo 16 juni 18:00🇸🇮 Slovenië🇩🇰 DenemarkenStuttgartTickets
Do 20 juni 18:00🇩🇰 Denemarkenengeland EngelandFrankfurtTickets
Di 25 juni 21:00🇩🇰 Denemarken🇷🇸 ServiëMünchenTickets
Bekijk ook het hele EK programma

Selectie Denemarken EK 2024

Bondscoach Kasper Hjulmand heeft de Deense selectie voor het EK nog niet bekend gemaakt! Bekijk hieronder alle namen die werden opgeroepen voor de laatste interland van Denemarken.

PositieSpelerClub
DoelmanAndreas Hansen🇩🇰 Nordsjælland
DoelmanMads Hermansenengeland Leicester City
DoelmanFrederik Rønnow🇩🇪 Union Berlin
VerdedigerJoachim Andersenengeland Crystal Palace
VerdedigerJannik Vestergaardengeland Leicester City
VerdedigerJoakim Mæhle🇩🇪 VfL Wolfsburg
VerdedigerJacob Rasmussen🇩🇰 Brøndby
VerdedigerVictor Nelsson🇹🇷 Galatasaray
VerdedigerVictor Kristiansen🇹🇷 Bologna
VerdedigerMads Roerslevengeland Brentford
VerdedigerElias Jelert🇩🇰 FC Kopenhagen
MiddenvelderMathias Jensenengeland Brentford
MiddenvelderChristian Eriksenengeland Manchester Uited
MiddenvelderMikkel Damsgaardengeland Brentford
MiddenvelderMatt O’Rileyschotland Celtic
MiddenvelderMorten Hjulmand🇵🇹 Sporting CP
MiddenvelderPierre-Emile Højbjergengeland Tottenham Hotspur
MiddenvelderGustav Isaksen🇹🇷 Lazio Roma
AanvallerRasmus Højlundengeland Manchester United
AanvallerMohamed Daramy🇫🇷 Reims
AanvallerKasper Dolberg🇧🇪 Anderlecht
AanvallerYussuf Poulsen🇩🇪 RB Leipzig
AanvallerAnders Dreyer🇧🇪 Anderlecht

Op welke spelers moeten we letten?

Bekende namen in de selectie van Denemarken zijn natuurlijk de oud Eredivisie / Ajax spelers Eriksen, Schöne en Dolberg. Verder zijn veel spelers actief in de grote Europese competities zoals de Premier League, La Liga en Serie A. De spelers in de Deense selectie zijn dus misschien niet allemaal bekend, ze spelen wel bij aardige clubs. Een opvallende speler is de spits van Manchester United Rasmus Højlund. De spits weet makkelijk het net te vinden en wordt gezien als een van de grootste talenten van Denemarken. De bondscoach van de Deense voetbalploeg is Kasper Hjulmand. Hij nam de taken over van Hareide die sinds 2016 bondscoach is geweest van Denemarken.

Historie

Denemarken kent een rijke EK geschiedenis. Het land nam al acht keer deel aan het Europees Kampioenschap voetbal sinds de oprichting in 1960. Daarmee staat het zesde, na Nederland, op de ranglijst met het meeste EK deelnames. In 1992 won Denemarken het EK zelfs. Dichtbij huis, in Gastland Zweden, wist het de titel te bemachtigen. Een ander hoogtepunt van Denemarken was de derde plaats in 1984. Een minder historisch hoogtepunt was op het EK van 2021, wanneer middenvelder Christian Eriksen in de wedstrijd tegen Finland naar de grond ging na een hartaanval. Gelukkig gaat het tegenwoordig met Eriksen weer goed en voetbalt hij weer op het hoogste niveau. Er wordt dan ook veel van hem verwacht richting de zomer.