Roemenië – Nederland

EK 2024 | Achtste finale | Dinsdag 2 juli 18:00 uur | Allianz Arena, München

🇷🇴 Roemenië – 🇳🇱 Nederland voorbeschouwing

Na de wedstrijd tegen Oostenrijk was de stemming niet best in Nederland. Maar doordat Frankrijk gelijk speelde tegen Polen en Georgië onverwacht won van Portugal speelt Oranje als #3 nu tegen Roemenië in de achtste finale. Het ziet hierdoor aan de ‘goede kant’ van het speelschema en kent met Roemenië, op papier, een makkelijkere tegenstander dan bijv. Engeland of België. De meeste Nederlanders zien Oranje daardoor al de finale staan. Maar zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Eerst zal Roemenië verslagen moeten worden. In deze voorbeschouwing lees je meer over de Roemenen.

In een poule met België, Slowakije en Oekraïne werd Roemenië knap eerste. Dat heeft het vooral te danken aan de fantastische openingswedstrijd die met 3-0 werd gewonnen van Oekraïne. Doelpuntenmakers: Nicolae Stanciu, Razvan Marin (ex Ajax) en Denis Dragus. Naast deze voetballers blonk toen ook rechtsbuiten Dennis Man uit. Door de regel dat ook de vier beste nummers 3 doorgaan stond Roemenië (mede door het doelsaldo) al met één been in de achtste finale.

De tweede wedstrijd van de Roemenen ging met 2-0 verloren tegen België. Waarna in de derde wedstrijd een punt tegen Slowakije volstond om definitief door te gaan naar de achtste finale. Er werd daarom ook wel gesproken van een salon remise tussen beide landen. Het werd 1-1 door opnieuw een doelpunt van Marin. Verder is Ianis Hagi een speler om in de gaten te houden, en dat is inderdaad de zoon van de wereldberoemde Gheorghe Hagi. Omdat België niet wist te winnen van Oekraïne werd Roemenië zelfs 1e in Poule E waardoor ze nu tegen Nederland (3D) spelen.

Opstellingen

Hoe spelen de Roemenen precies? Bondscoach Edward Iordanescu hanteert vaak de 4-1-4-1 formatie. Met doelman Florin Nita (Gaziantep) in de goal. Nicusor Bancu (Univ. Craiova) staat normaal gesproken linksback maar is door twee gele kaarten geschorst voor de wedstrijd tegen Nederland. Het centrale duo bestaat uit Andrei Burca ((Al Akhdoud) en Radu Dragusin (Tottenham), rechtsback is Andrei Ratiu (Rayo Vallecano). Marius Marin, niet verwarren met Razvan, staat er als een blok voor. Florinel Coman (FCSB) komt normaal gesproken vanaf links en Man (Parma) speelde twee van de drie duels vanaf rechts, de andere keer was dat Hagi (Alaves). De twee sterspelers staan centraal op het middenveld: Stanciu (Damac) en Marin (Empoli). In de spits staat Dragus (Gaziantep). De bondscoach lijkt van vastigheid te houden en we verwachten daardoor geen veranderingen tegen Nederland. Iordanescu moet dus alleen een nieuwe linksback opstellen. Het is nog gissen wie de vervanger wordt van Bancu.

Koeman zal meer hoofdpijn krijgen om de opstelling tegen Roemenië te bepalen. Joey Veerman speelde namelijk zeer belabberd en werd al na dertig minuten gewisseld. De verwachting is niet dat hij nog terug zal keren in de basis. Veel keuze heeft Koeman echter niet daar waar Georginio Wijnaldum ook niet lekker inviel en Ryan Gravenberch op de training ook geen indruk lijkt te maken. Daardoor verwachten we Tijjani Reijnders naast Jerdy Schouten en Xavi Simons op de nummer 10 positie.

Definitieve opstelling Roemenië: Nita; Mogos – Burca – Dragusin – Ratiu; M. Marin; Hagi – Stanciu – R. Marin – Man; Dragus.

Definitieve opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries – De Vrij – Van Dijk – Aké; Schouten – Simons – Reijnders; Bergwijn – Depay – Gakpo.

Kwartfinale

Als Nederland wint van Roemenië gaan ze door naar de kwartfinale van het EK 2024. In de kwartfinale treffen ze dan de winnaar van de wedstrijd tussen Oostenrijk en Turkije. De winnaar daar weer van neemt het op tegen de winnaar van: Engeland- Zwitserland.

Wedtips

Veel Nederlanders verwachten dat deze wedstrijd makkelijk gewonnen wordt door Oranje, maar denken de bookmakers daar ook zo over? Check hieronder de quoteringen voor de wedstrijd Nederland – Roemenië.

🇳🇱 Nederland 1.45Gelijkspel 4.33🇷🇴 Roemenië 7.50

Tickets

Wil je graag bij deze achtste finale van Nederland zijn? Via de UEFA en KNVB zijn er geen tickets meer te koop maar je kunt het wel proberen op secundaire ticketplatformen. Scoor daar nog je ticket voor de wedstrijd Nederland tegen Roemenië.