EK 2021 Londen

Londen is een van de twaalf speelsteden van het EK voetbal in 2021. In de Engelse hoofdstad worden de meeste wedstrijden gespeeld, 8 in totaal. Drie groepswedstrijden, twee achtste finales, allebeide halve finales en de finale! Deze duels worden afgewerkt in het nieuwe Wembley. Dit imposante stadion telt maar liefst 90.000 plaatsen en is daardoor ook het grootste stadion op het EK 2021.

Programma

Zoals gezegd heeft Londen, Wembley, acht wedstrijden geprogrammeerd staan. Met de laatste drie duels van het toernooi kun je wel zeggen dat Londen het hoofdpodium is van het EK. Het volledige programma van alle wedstrijden op Wembley:

Datum & TijdFaseThuisUit
13 juni 15:00Groepengeland Engeland🇭🇷 Kroatië
18 juni 21:00Groepengeland Engelandschotland Schotland
22 juni 21:00Groep🇨🇿 Tsjechiëengeland Engeland
26 juni 21:00Achtste finale1A2C
29 juni 18:00Achtste finale1D2F
6 juli 21:00Halve finaleWinnaar #46Winnaar #45
7 juli 21:00Halve finaleWinnaar #48Winnaar #47
11 juli 21:00FinaleWinnaar #49Winnaar #50
Bekijk ook het complete EK speelschema

We gaan er vanuit dat het Nederlands Elftal eerste wordt in Poule C. Maar mocht Oranje onverhoopt toch tweede worden in de groep dan speelt het de achtste finale in Londen tegen de winnaar van Poule A. Een clash tegen Italië is dan in de achtste finale al een mogelijkheid op Wembley.

Photo by Anders Krøgh Jørgensen on Unsplash

Wembley Stadion

De geschiedenis van Wembley gaat ver terug. Want in 1923 werd het stadion al geopend. Sindsdien zijn er vele wedstrijden gespeeld in het stadion in Noord-Londen. Er is zelf als een WK en EK finale gehouden. In 1966 won Engeland het Wereldkampioenschap door West-Duitsland in de finale te verslaan. Wembley was ook decor van de finale in 1996 toen Duitsland, Tsjechië met 2-1 versloeg.

Sinds de bouw bijna 100 jaar geleden is er natuurlijk wel wat veranderd aan het stadion. In 2003 werd zelfs de grootste verbouwing aan het voetbalstadion ooit gedaan. Er is toen meer dan 1 miljard euro besteed om Wembley te moderniseren. En dat is gelukt. Het Stadium kan nu 90.000 toeschouwers herbergen en is het grootste stadion in Europa dat overdekt kan worden.

De nationale Engelse voetbalploeg is de vaste bespeler van Wembley. Daardoor worden er niet zo heel veel wedstrijden gespeeld. Het stadion wordt ook gebruikt voor concerten. Tottenham Hotspur was ook nog twee jaar bespeler toen het eigen stadion verbouwd werd.

Photo by Henry Boulind on Unsplash

Londen stad

Zou je graag een wedstrijd op het EK in Londen willen bezoeken? The Old Smoke, zoals Londen vroeger werd genoemd, is goed te bereiken via zowel de trein, boot als het vliegtuig.

Londen is het voetbalwalhalla van Europa. De stad kent namelijk maar liefst achttien clubs die uitkomen op het professionele niveau. Bezoek je de stad in het weekend tijdens het seizoen dan is er altijd wel een club die thuis speelt.