EK Stadions

Het EK in 2021 wordt gespeeld in twaalf stadions in twaalf landen. Ook in Amsterdam worden vier EK wedstrijden gespeeld. Het oorspronkelijke idee was om het EK in dertien verschillende landen & stadions te spelen, maar Brussel is afgevallen als speelstad.

Stadions EK 2021

In onderstaande lijst hebben we alle stadions met capaciteit en locatie op een rijtje gezet, gesorteerd op basis van het aantal toeschouwers wat plaats kan nemen. Klik op de naam van de stad om het schema per speelstad te bekijken.

StadionCapaciteitPlaatsWed.
Wembley90.000engeland Londen8
Allianz Arena75.000🇩🇪 München4
Olympisch Stadion72.698🇮🇹 Rome4
Olympisch Stadion68.700🇦🇿 Baku4
Krestovskistadion68.134🇷🇺 Sint-Petersburg7
Puskás Aréna67.215🇭🇺 Boedapest4
La Cartuja57.619🇪🇸 Sevilla4
Arena Națională55.600🇷🇴 Boekarest4
Johan Cruijff Arena54.990🇳🇱 Amsterdam4
San Mamés53.332🇪🇸 Bilbao4
Hampden Park52.063schotland Glasgow4
Aviva Stadium51.700🇮🇪 Dublin4
Parken Stadium38.065🇩🇰 Kopenhagen4
BIlbao en Dublin zijn geschrapt als speelstad

Wembley

Wembley heeft geen vaste bespeler maar wordt voornamelijk ingezet voor wedstrijden van nationale Engelse elftallen zoals het voetbalteam maar ook voor de rugbyploeg. Op het EK worden er maar liefst zeven wedstrijden afgewerkt op Wembley: drie groepsduels, beide halve finales en de finale. Een vol Wembley biedt plaats aan 90.000 toeschouwers.

Allianz Arena

In het stadion van Bayern München worden de drie groepsduels van Duitsland gespeeld. In de zogenaamde poule des doods nemen de Duitsers het op tegen Frankrijk, Portugal en Hongarije. Tevens wordt er een kwartfinale in München gespeeld. Mochten alle toeschouwers welkom zijn dan kunnen er 75.000 bezoekers plaatsnemen in het stadion.

Olympisch Stadion Rome

Ook in het Olympisch Stadion van Rome worden drie groepsduels en één kwartfinale gespeeld. De Italiaanse ploeg speelt alle groepsduels in Rome, tegen Turkije, Zwitserland en Wales. Het bekende stadion, met sintelbaan, is normaal de thuisbasis van zowel AS Roma als Lazio Roma en biedt plek 72.698 aan toeschouwers. Al is het nog de vraag of dit aantal gehaald kan worden vanwege de mogelijke coronamaatregelen.

Olympisch Stadion Baku

De grote onbekende onder de speelsteden: Baku. In het gelijknamige stadion als in Rome passen maar liefst 68.700 toeschouwers. Poule A is gekoppeld aan de speelstad, dat betekent dat zowel Turkije, Wales en Zwitserland hier twee duels (tegen elkaar) spelen.

Krestovskistadion

In het stadion in Sint-Petersburg, normaal het onderkomen van Zenit, passen 68.134 toeschouwers. Rusland is ook, als enige land tot nu toe, van plan voor de maximale bezetting te gaan tijdens het EK. De Russen spelen er zelf twee groepswedstrijden, ook België is aan Sint-Petersburg gekoppeld als speelstad.

La Cartuja

Sevilla stond nooit op het lijstje van speelsteden maar is nu toch host van het EK 2021. De stad vervangt namelijk Bilbao als Spaanse speel locatie. De regering in Baskenland ging niet akkoord met de voorwaarden van de UEFA om publiek toe te laten in het stadion in Bilbao. Sevilla neemt met het La Cartuja Stadion deze plek over. We zullen hier Spanje zien aantreden tegen Zweden, Polen en Slowakije. Vervolgens wordt er nog een achtste finale gespeeld. Estadio de La Cartuja biedt plaats aan 57.619 supporters.

Puskás Aréna

De Puskás Aréna staat in het Hongaarse Boedapest. Het stadion is gloednieuw en alleen Hongarije werkt zijn interlands af in het stadion. Tijdens het EK staan hier drie groepsduels op het programma van Poule F. Vooral het laatste duel op het programma, Portugal – Frankrijk, belooft een mooie wedstrijd te worden. Het stadion biedt plaats aan 67.215 man publiek. Nederland speelt de achtste finale in het nieuwe stadion in Boedapest, lees alle tips voor een tripje naar de Hongaarse hoofdstad.

Arena Națională

In de Roemeense hoofdstad Boekarest vinden we de Arena Națională oftewel de Nationale Arena. Hier staan de duels van de groepsgenoten van Nederland op het programma. Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië werken hier hun onderlinge wedstrijden af. Er kunnen 55.600 toeschouwers in de Arena plaatsnemen.

Johan Cruijff Arena

joahn-cruijff-arena

Het Nederlands Elftal speelt alle drie de groepsduels in de eigen Johan Cruijff Arena. Het stadion, waar Ajax normaal speelt, biedt plaats aan zo’n 54.990 supporters maar niet alle plekken zullen waarschijnlijk gevuld zijn vanwege de coronamaatregelen. Hopelijk zal Oranje wel het thuisvoordeel ervaren in de Johan Cruijff Arena. Naast de groepswedstrijden van Nederland wordt er ook nog een achtste finale gespeeld in het Amsterdamse stadion.

San Mamés

Het nieuwe stadion van Athletic Bilbao leent zich voor 53.332 supporters. Er zal echter niet in Bilbao gespeeld worden! De Baskische regering heeft namelijk besloten dat het vanwege de coronasituatie nog niet verantwoord is om te spelen in Bilbao. De UEFA heeft daarom een andere Spaanse stad aangewezen als locatie: Sevilla.

Hampden Park

Schotland wist zich via de play-offs te plaatsen voor het EK en speelt daardoor twee groepsduels in eigen land (tegen Tsjechië en Kroatië). Ook een achtste finale staat op het programma in Glasgow. Bij een volledige capaciteit passen er 52.063 toeschouwers in het stadion.

Aviva Stadium

Ierland wist zich via de play-offs helaas niet te plaatsen. Desondanks is het Aviva Stadion in Dublin alsnog decor voor vier EK wedstrijden (drie groepsduels en één achtste finale). Polen, Slowakije en Zweden zijn nu gekoppeld aan het Aviva Stadion. Of er ook fans van deze landen in Dublin aanwezig mogen zijn (vanwege corona) is nog niet bekend.

Parken Stadium

Het stadion met (veruit) de laagste capaciteit is het Parken Stadion in Kopenhagen (Denemarken). Want in deze bak kunnen slechts 38.065 toeschouwers plaatsnemen. Normaal werkt FC Kopenhagen hier zijn duels af, maar nu het is toneel voor landen die gekoppeld zijn aan Poule B. Zo werkt Denemarken hier de groepswedstrijden af tegen achtereenvolgens Finland, België en Rusland.


Eurostadion Brussel

De eerste paal voor het nieuw te bouwen Eurostadion in Brussel zou in 2015 de grond in moeten gaan. Zo ver is het echter nooit gekomen. Door o.a. het ontbreken van vergunningen liep de bouw van het stadion al vertraging op. De UEFA heeft in 2014 alle speelsteden en stadions toegewezen maar besloot in 2017 om Brussel als speelstad te schrappen van het programma. Het leek er namelijk niet op dat de Belgen de deadline gingen halen. Anderlecht, de beoogd nieuwe bespeler van het Eurostadion, besloot om zich terug te trekken uit het project. Hierdoor werd een tijdje later het idee voor het nieuwe stadion, wat plaats zou gaan bieden aan ruim 62.000 toeschouwers, volledig in de prullenbak gegooid.