Nederland staat in de halve finale van het EK 2024! En na eerdere wedstrijden in o.a. Berlijn en München speelt het nu een stuk dichterbij de grens in Dortmund. Genoeg reden dus om de auto te pakken en af te reizen naar Dortmund om daar, in het stadion of in de stad, Nederland – Engeland (21:00 uur) te kijken. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten over een trip naar Dortmund voor je op een rijtje. De verwachting is namelijk dat er meer dan 80.000 Nederlanders afreizen naar Duitsland voor Nederland – Engeland.

2,5 uur rijden vanaf Utrecht

Dortmund ligt in het Ruhrgebied en vanaf Utrecht ben je er binnen 2,5 uur met de auto. Woon je wat Zuidelijker in ons land dan doe je er dus nog minder lang over. Moet je nog ergens rekening mee houden als je met de auto naar Duitsland afreist? Als je in of rond de stad parkeert dan heb je, om een boete te voorkomen, een milieu sticker nodig. Deze kun je normaal gesproken online bestellen maar de sticker komt nu waarschijnlijk te laat binnen. Je kunt de sticker ook fysiek halen door iets om te rijden langs een van de vele TÜV NORD stations.

Check ook zeker je navigatie voordat je Duitsland in rijdt. Vanwege het EK vinden er namelijk grenscontroles plaats en daardoor kan de reistijd door files flink oplopen. Een weggetje binnendoor kan veel tijd schelen.

Ben je op zoek naar een goedkope parkeerplaats in Dortmund? Check hier vele opties. Al voor een paar tientjes kan je de auto een hele dag parkeren in het centrum. Let op: wacht niet te lang met boeken want sommige garages zitten al vol.

Oranje Fanzone Dortmund

Update dinsdag 09-07: de KNVB heeft informatie over de Oranjepleinen en de mars bekend gemaakt. Er zijn twee pleinen in het centrum waar er een speciaal Oranjefeest wordt georganiseerd:

Friedensplatz

Het Friedenplatz, in het centrum van Dortmund, opent om 13:00 uur. Nederlandse artiesten, waaronder FeestDJRuud en Wolter Kroes, start om 15:00 uur. Mocht je geen kaartje hebben dan kun je hier om 21:00 uur de wedstrijd kijken.

Kampstraße

Het programma op de Kampstraße start om 14:30 uur. De volgende artiesten treden op: The Partysquad, Joël Borelli en Yves Berendse. Let op: je kunt hier avonds geen wedstrijd kijken.

Westfalenpark

Naast het Friedenplatz en de Kampstraße is er ook nog een UEFA Fanzone in het Westfalenpark. Dit terrein, dat bij vlakbij het stadion ligt, gaat om 13:00 uur open. Later op de dag, rond 17:00 uur treden er ook Nederlandse artiesten op zoals DJ Maurice en de Hermes House Band.

Verder kent Dortmund een compact en gezellig centrum met genoeg kroegen waar Oranje te zien zal zijn.

Fanwalk / Oranjemars

Misschien wel de belangrijkste info: de start van de mars naar het stadion! De Oranje Fanwalk begint om 16:30 uur (kwartier eerder dus) vanaf de Kleppingstraße (Google Maps), dit is vlakbij het Friedensplatz. Het is ongeveer veertig minuten lopen naar het stadion. Ook zonder wedstrijdkaartje is het mogelijk om bij de fanzone te verzamelen en mee te lopen in de oranjemars.

De wedstrijd wordt gespeeld in het Signal Iduna Park, het stadion van Borussia Dortmund. Het stadion biedt plaats aan ruim 80.000 toeschouwers waarvan hopelijk het grootste deel oranje kleurt woensdag. De KNVB heeft in ieder geval de kant van de gelbe wand toegewezen gekregen voor oranje supporters.

Beschikbare tickets

De ticketsales via de UEFA en de KNVB vonden al ver voor de start van het toernooi plaats. Alle tickets via deze officiële kanalen zijn uitverkocht. Het is nog wel mogelijk om kaartjes voor Nederland – Engeland te kopen via secundaire ticketplatformen. Let op: je betaalt hier een stuk meer dan de originele ticketprijs. Van plan een ticket te kopen? De Oranjevakken in het stadion bevinden zich in vak: 10, 11, 12, 25 en 34 t/m 39.

Overnachting

Zoek je nog een accommodatie in of rond Dortmund om te overnachten? Sterkte. Sinds bekend is dat Nederland in de halve finale staat zijn de prijzen voor hotelovernachtingen flink gestegen. Bekijk hieronder op de kaart nog verschillende opties om in, of rond, Dortmund een overnachting te boeken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in plaatsen rondom Dortmund te overnachten. Zo kan je bijvoorbeeld kijken in de nabijgelegen stad Bochum. De prijzen voor overnachtingen zijn daar een stuk goedkoper en je kunt ook nog een biertje drinken voor en na de wedstrijd. Bochum is met de trein namelijk slechts in tien minuten te bereiken vanaf Dortmund Hbf.

Veelgestelde vragen

Hoe laat begint de Oranjemars in Dortmund?

De Oranjemars, ook wel fanwalk genoemd, start om 16:30 uur vanaf de Kleppingstrasse.

Waar zijn de Oranje fanzones in Dortmund?

Er zijn twee speciale Oranje pleinen in Dortmund: Friendensplatz en Kampstrasse. Ook bij het Westfalenpark is er een UEFA fanzone.

Waar kun je parkeren in Dortmund tijdens het EK?

Het zal zeer druk zijn in Dortmund op woensdag 9 juli. Check daarom vooral de P&R’s iets buiten de stad. Enkele voorbeelden: P&R Westfalenpark en P&R Hafen.

Heb je andere vragen of tips over een bezoek aan Dortmund? Laat het hieronder weten in de comments.

10 Comments

  • Bram Reply

   De Engelse fans zitten aan de overkant, zeer waarschijnlijk in vak 61 t/m 68.

 1. Zijn de horecagelegenheden geopend tijdens de wedstrijd Ned-Eng op de friedensplatz?

  • Bram Reply

   De UEFA heeft op Friedensplatz een Fanzone ingericht en met eigen verkooppunten voor eten & drinken. Buiten de fanzone zal de horeca gewoon geopend zijn.

  • Bram Reply

   Op de UEFA Fanzones is dit niet de bedoeling, kans is aanwezig dat je wordt gecontroleerd.

 2. Hoe is het openbaar vervoer naar Essen snachts? Of is hier iets speciaals voor geregeld?

 3. Stijn van Liere Reply

  Aangezien de hotels enorm duur of volgeboekt zijn en wij ook niet gaan terugrijden met alcohol op, willen we overnachten in de auto. Kan dit gewoon? En welke parking of plek is hier geschikt voor?

  • Bram Reply

   In Duitsland mag dit gewoon (max 24 uur). Dit kan aan straat of op een openbare parkeerplaats.

Schrijf een reactie