Nederland – Engeland

EK 2024 | Halve finale | Woensdag 10 juli 21:00 uur | Signal Iduna Park, Dortmund

Voorbeschouwing 🇳🇱 Nederland – engeland Engeland

Nederland heeft de halve finale van het EK 2024 bereikt! Na het overleven van de groepsfase en het uitschakelen van Roemenië (achtste finale) en Turkije (kwartfinale) staat het in de halve finale nu tegenover Engeland. Wat kunnen we precies verwachten van de Engelsen? Je leest het in deze voorbeschouwing, hier gaan we vooral in op het spel dit toernooi en de verwachte opstellingen. Wil je meer weten over reisinfo naar Dortmund? Lees dan ons speciale artikel met alles wat je moet weten over je trip naar Dortmund (ook als je geen wedstrijdticket hebt).

Hoe ziet de route van Engeland naar deze halve finale er uit? In Poule C, met Denemarken, Slovenië en Servië, wist het slechts één keer te winnen (Servië 0-1) maar het verloor ook niet. In de achtste finale won het na verlenging van Slowakije en in de kwartfinale moesten er tegen Zwitserland zelfs penalty’s aan te pas komen.

In al deze wedstrijden overtuigde Engeland niet. De kritiek op bondscoach Gareth Southgate is ondanks het bereiken van de halve finale erg groot. Het spel van de Engelsen is namelijk niet om over naar huis te schrijven: vooral gericht op het niet weggeven van doelpunten. De defensieve instelling lijdt onder de Engelse supporters tot veel irritatie.

Opstellingen

Bij beide landen zijn er geen spelers geschorst en lijken er geen spelers geblesseerd te zijn. De verwachting is, mede daardoor, dat zowel Nederland als Engeland in dezelfde basisopstelling beginnen. Dat zou het volgende betekenen (richting de wedstrijd blijven we dit artikel, met opstellingen, updaten met de laatste info):

Verwachte opstelling Nederland: Verbruggen; Ak̩ РDe Vrij РVan Dijk РDumfries; Reijnders РSimons РSchouten; Gakpo РDepay РBergwijn.

Verwachte opstelling Engeland: Pickford; Saka – Konsa – Stones – Walker – Trippier; Rice – Mainoo; Foden – Kane – Bellingham.

Bondscoach Ronald Koeman zou eventueel nog iets in de voorhoede kunnen wijzigen. Zo kloppen Wout Weghorst, Donyell Malen en Jeremie Frimpong nadrukkelijk op de deur. Dat zou eventueel ten koste kunnen gaan van Memphis Depay of Steven Berwgijn. Koeman staat er echter niet om bekend om heel veel te wisselen.

Waar Engeland eerder nog in een 4-2-3-1 formatie speelde bouwde Southgate tegen Zwitserland nog meer zekerheid in door in een soort 5-2-2-1 opstelling (met wingbacks) te spelen. Saka en Trippier als links- en rechtsback, Rice en Mainoo als blok ervoor, Kane in de spits en Foden en Bellingham daarachter.

Scheidsrechter bij deze halve finale is de Zwitser Felix Zwayer.

Tickets

Wil je er bij zijn in de halve finale tegen Engeland? Dat kan nog steeds maar dan moet je wel diep in de buidel tasten. De officiële verkoop (via de UEFA en KNVB) is al een tijdje gestopt. Er staan nog wel tickets online via secundaire ticketplatformen. Je betaalt dan dus een stuk meer dan de originele ticketprijs, maar je kunt wel zeggen dat je er bij was.