Het Nederlands Elftal heeft zich als nummer 1 gekwalificeerd voor de achtste finale van het EK! Daardoor speelt het op zondag 27 juni om 18:00 uur in Boedapest tegen Tsjechië. Maak jij de reis naar Hongarije? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden. Het boeken van een vlucht, inplannen van PCR-test (hoe lang moet deze geldig zijn), meer over wedstrijdtickets (op naam) en overnachtingen lees je hier.

Vervoer

Voordat je afreist naar Hongarije is het goed om te weten dat alleen als je in Hongarije woonachtig bent of in het bezit bent van een geldig wedstrijdticket je het land binnenkomt. Andere uitzonderingen zijn studenten of zakenreizen. Maak de reis dus niet om alleen de Oranje sfeer te proeven in Boedapest. Als je een toegangsbewijs voor de achtste finale hebt hoef je in Hongarije niet in quarantaine.

Er zijn verschillende manieren om af te reizen naar Boedapest. Sinds het bekend is dat Nederland op 27 juni in de stad speelt zijn de prijzen voor vliegtickets enorm gestegen. Een retourtje Amsterdam (AMS) – Boedapest (BUD) kost je nu al zo’n €600. Een directe vlucht vanaf Eindhoven kost nu zo’n €350. Je kunt er ook voor kiezen om met de auto te gaan. Vanaf Nederland duurt een rit zo’n 13,5 uur.

PCR-test

Er zijn aardig wat regels die je moet volgen om het land en stadion binnen te komen. We proberen hier alles zo overzichtelijk mogelijk op een rijtje te zetten. De eerste stap is om een PCR-testafspraak in te plannen, je komt Hongarije namelijk niet in zonder een negatief testresultaat te kunnen overleggen op Schiphol. Wat heb je vervolgens nodig om het stadion, de Puskás Aréna, op zondag 27 juni binnen te komen?

  • Mobile Match Ticket via app op naam
  • Paspoort of ID
  • Mondkapje
  • COVID-19 bandje

Dit COVID bandje kun je rond de wedstrijddag zelf ophalen op vier locaties in de stad. Je moet hiervoor negatief COVID-19 PCR-testresultaat kunnen aantonen dat niet ouder is dan 72 uur op het moment van de aftrap. Mocht je alleen in Nederland willen testen dan dien je dus na donderdag 24 juni om 18:00 te testen. Dan valt het binnen de 72 uur voor de aftrap van de wedstrijd. Let er wel op dat je een test inplant waarbij je dus uitslag binnen hebt voordat je op Schiphol aankomt.

Het is ook mogelijk om je een keer in Nederland te laten testen (voor de vlucht) én in Hongarije (voor bezoek stadion). Je kunt ook nog een PCR-test in Boedapest doen, de kosten bedragen €55 en je hebt binnen 24 uur uitslag.

Wedstrijdtickets

De ticketsale voor de achtste finale in Boedapest is al een tijdje geleden begonnen. Via de website van de UEFA waren er tickets beschikbaar voor deze wedstrijd. Inmiddels zien we het volgende staan:

Het is nog niet bekend of de KNVB extra tickets krijgt, en zo ja hoeveel, voor Nederlandse fans. Hierover zal de Nederlandse voetbalbond binnenkort meer over bekend maken.

Mocht je al wél tickets hebben voor de achtste finale van Nederland dan is het belangrijk om deze op je eigen naam te zetten. Dit kan je gemakkelijk doen via de EURO Tickets app van de UEFA. Tip: bestel geen tickets via louche of onbetrouwbare website, de UEFA is de enige ticketaanbieder van het EK. Je zou mogelijk nog wel tickets kunnen winnen via partners van de organisator.

Overnachting

Vervoer, coronatest en wedstrijdticket check ✔️. Geniet naast de wedstrijd ook van de prachtige Hongaarse hoofdstad. Boedapest is namelijk sowieso een tip als citytrip. Waar moet je precies zijn in de stad? In onderstaand kaartje hebben we ingezoomd op een leuke, hippe wijk in Boedapest. Daaromheen staan de prijzen van Airbnb’s, hotels en andere mogelijkheden om te overnachten.

Puskás Aréna

Het stadion in Boedapest draagt de naam Puskás Aréna, vernoemd naar de grootste Hongaarse voetballer aller tijden: Ferenc Puskás. In het stadion mag tijdens het EK de volle capaciteit van 67.215 toeschouwers gehanteerd worden. Volle bak dus tijdens de achtste finale van Nederland. Enkele handige info over het stadion:

  • Adres: Budapest, 1146 Hongarije (Google Maps)
  • Afstand tot centrum: 15 minuten rijden

Fanzone en Oranjemars

Zeven jaar hebben we er op moeten wachten en ook dit EK leek het vanwege corona aan ons voorbij te gaan: volle oranje pleinen en een mars naar het stadion. Maar goed nieuws! Want de KNVB heeft in Boedapest een Oranje fanzone geregeld. Alle Nederlandse supporters kunnen zich vanaf 11:00 uur verzamelen in het City Park Ice Rink and Boating (Google Maps) op een klein half uurtje lopen van het stadion. De line-up bestaat uit Charly Lownoise en Mental Theo, Kris Kross Amsterdam, FeestDJRuud en The Originals. Vanaf 15:00 uur vertrekt de Fanwalk onder leiding van de Oranjebus naar het stadion. In totaal worden er zo’n vijf- tot tienduizend Nederlands verwacht in Boedapest. Ben je nog op zoek naar een Nederlands Elftal shirts, check dan zeker alle prijzen en aanbiedingen (voor 23:00 uur besteld = morgen in huis)

Praktische info

Welke informatie heb je nog meer nodig voor een weekendje Boedapest in coronatijd? Het is goed om te weten dat de Hongaren niet betalen met de euro, maar met de Florint. De koers van €1 bedraagt momenteel zo’n 350 florint. Zorg ervoor dat je niet overal te veel betaald door bijv. alleen geld te pinnen bij automaten van/bij banken en niet alle koersen te accepteren. Check hier nog meer tips voor het betalen in Boedapest.

Verder zijn er weinig speciale aandachtspunten voor een trip naar Boedapest. Het kraanwater is prima drinkbaar, je hebt geen speciale stekkers nodig en er is geen tijdsverschil met Nederland. Goede reis en veel plezier bij de achtste-finale wedstrijd van Nederland! Mocht je nog vragen hebben, laat het hieronder weten in de comments.

Schrijf een reactie