We zijn inmiddels aanbelandt in de kwartfinale. Na deze ronde vervallen alle gele kaarten, iedereen begint vanaf dan weer op nul. Maar hoe zit het ook al weer: bij hoeveel gele kaarten ben je geschorst en wanneer vervallen ze? In dit artikel leggen we het uit.

Benieuwd wie er geschorst zijn voor de kwartfinale? Check hier het overzicht.

Regels gele kaarten EK 2024

Gele kaarten uit eerdere interlands worden, uiteraard, niet meegeteld. De regels die bij dit EK gelden, zijn als volgt:

Twee keer geel in verschillende wedstrijden: Krijgt een speler twee keer geel in verschillende groepswedstrijden, de achtste finale en of kwartfinale dan wordt hij geschorst voor de volgende wedstrijd.

Stel: je krijg een gele kaart in de tweede groepswedstrijd en in de achtste finale: dan ben je geschorst voor de kwartfinale.

Twee keer geel in één wedstrijd: Krijgt een speler twee keer geel in één wedstrijd, dan moet hij het veld verlaten. Dit betekent dat hij ook meteen geschorst is voor de volgende wedstrijd.

Direct rood: Bij een directe rode kaart ben je automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding is er een kans dat een speler voor meerdere wedstrijden wordt geschorst. Zo kreeg Ryan Porteous van Schotland een rode kaart tegen Duitsland en moet hij de volgende twee wedstrijden missen.

Kaarten kwijtgescholden na de kwartfinales

Na de kwartfinales worden alle voorafgaande gele kaarten kwijtgescholden. Dit geldt niet voor rode kaarten. Krijgt een speler rood in de kwartfinale, dan is hij namelijk wel geschorst voor de halve finale.

Afgelopen EK’s

De afgelopen EK’s zijn er aardig wat kaarten uitgedeeld. Het EK van 2016 loopt aan kop met het hoogste aantal gele kaarten. Hieronder zie je een overzicht van de gele en rode kaarten van de afgelopen drie EK’s:

EK 2021

  • Gele kaarten: 151 in 51 wedstrijden (gemiddeld 2,96 per wedstrijd)
  • Rode kaarten: 6 in 51 wedstrijden (gemiddeld 0,12 per wedstrijd)

EK 2016

  • Gele kaarten: 205 in 51 wedstrijden (gemiddeld 4,02 per wedstrijd)
  • Rode kaarten: 3 in 51 wedstrijden (gemiddeld 0,06 per wedstrijd)

EK 2012

  • Gele kaarten: 123 in 31 wedstrijden (gemiddeld 3,97 per wedstrijd)
  • Rode kaarten: 3 in 31 wedstrijden (gemiddeld 0,10 per wedstrijd)

Schrijf een reactie