We schreven deze guide in eerste instantie voor de groepswedstrijd Nederland – Oostenrijk. Maar ook de kwartfinale tegen Turkije speelt Nederland in Berlijn. Daarom is deze guide op 3 juli geüpdatet en blijven we dit bijhouden richting zaterdag.
Zaterdag 6 juli is het zover: Nederland – Turkije om 21:00 uur in Berlijn. Reis je af naar Berlijn om de wedstrijd (in het stadion) te bekijken? Check dan zeker alle info op deze pagina. Met deze tips ga je goed voorbereid op pad en mis je niks!
Berlijn EK 2024
Vervoer
Berlijn is zowel met de auto, trein als vliegtuig te bereiken. Mocht je met de auto afreizen dan is het een flinke zit, je doet er namelijk ruim 7 uur over. Vergeet ook geen milieusticker aan te schaffen, deze heb je in grote delen van Berlijn nodig. Ben je van plan om echt het centrum in te rijden? In het stadscentrum geldt een verbod op dieselauto’s, hou dat dus ook goed in de gaten. Flink wat restricties met de auto, het is daarom ook goed om te kijken naar alternatieven zoals de trein.
Berlijn is prima te bereiken met de trein en dat is ook nog eens een stuk duurzamer. Via NS International kan je binnen zes uur in Berlijn zijn. Er wordt gesproken over treintickets vanaf €38, deze zijn echter enkel op de goedkoopste data te koop. Op moment van schrijven kost een enkeltje Utrecht – Berlijn op maandag 24 juni €68.
De laatste optie die we hier benoemen is het vliegtuig. Binnen anderhalf uur sta je van Schiphol op het vliegveld van Berlijn. Van deur tot deur ben je natuurlijk wel wat langer onderweg. Wil je echter nu nog een vliegticket boeken dan ben je een vermogen kwijt. De prijzen zijn namelijk sky high, deze zullen we je besparen en raden vooral de auto of trein aan.
Overnachting
Berlijn is, met 3.66 miljoen inwoners, een mega stad. Kijk dus goed op de kaart voordat je een overnachting boekt. De ene wijk is namelijk leuker (bijv. Friedrichshain en Prenzlauerberg) dan de andere wijk en Berlijn kent niet echt een stadscentrum zoals vele andere steden dat wel hebben. Tip: boek een overnachting iets buiten de stad maar wel dichtbij een metrostation. Berlijn heeft namelijk een groot U-Bahn netwerk. Zo betaal je niet de hoofdprijs maar ben je wel binnen no time in de leuke gebieden of snel bij het stadion. Check hieronder verschillende opties om te overnachten op de kaart (pin op de map is het stadion).
Stadion & Fanzone
Info over de inrichting van de Fanzone voor de wedstrijd Turkije volgt nog! (onderstaande info dateert nog van de wedstrijd tegen Oostenrijk).
Vervoer en overnachting geregeld? Tijd voor het belangrijkste: waar in Berlijn bevindt zich de Oranje Fanzone? Antwoord: Hammarskjöldplatz (Google Maps). Dit Fan Meeting Point, zoals het door de UEFA wordt genoemd, gaat op zaterdag 6 juli om 14:00 uur open. Hier zal een speciaal Oranjeprogramma opgesteld zijn (DJ’s Wipneus en Pim, Robert van Hemert en Joël Borelli) en zal om 17:00 uur de Oranje Fanwalk, ook wel Oranjemars genoemd, starten. Vanaf het Hammarskjöldplatz is het zo’n 40 minuten lopen naar het stadion. Met duizenden fans achter de Oranje bus aan zal dat een stuk korter voelen dan normaal.
Met het stadion bedoelen we natuurlijk het Olympiastadion. Dit grootse stadion, wat plaats biedt aan zo’n 75.000 toeschouwers, is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936. Na wat upgrades is het stadion nog steeds in gebruik met Hertha BSC als vaste bespeler. Elke voetballiefhebber herkent het stadion wel aan de open kant waar de Olympische vlam brandde en de grote sintelbaan rond het veld.
Heb je geen kaartje? Dan is onze tip om te verzamelen op de andere fanzone bij de Brandenburger Tor. Buiten het stadion is namelijk niks te doen. En ook op het plein bij de Brandenburger Tor kun je genieten van een Oranjeprogramma. Het voordeel van dit plein is dat het wat dichter in de stad ligt.
Hotspots
Ben je niet alleen voor de wedstrijd Nederland – Turkije in Berlijn maar plak je er een paar dagen voor- of achteraan? Ook dan hebben we nog wel wat tips voor je. Let op: voor degene die hier zijn gekomen na het Googelen van hotspots Berlijn, je treft hier vooral hotspots voor de voetballiefhebber. Dus geen hippe koffietentjes waar je havermelk capu’s kan bestellen maar rauwe plekken met goedkope halve liters bier 😉
- Bezoek een van de vele Biergartens in Berlijn. De stad kent vele tuinen waar je aan lange picknicktafels kunt genieten van een grote Duitse pul bier. Enkele van onze tips zijn Café am Neuen See, Schleusenkrug, Birgit & Bier, Prater en Golgatha. Vlakbij het stadion vind je het iets kleinere Wurstmax.
- Berlijn ligt natuurlijk niet aan de zee maar het kan eind juni wel heerlijk warm zijn. Daarom is er een speciaal stadstrand gecreëerd. Midden in de stad vind je Strandbar Mitte. Op een van de vele ligstoelen kan je genieten van het uitzicht van de stad. Er worden ook regelmatig feestjes gegeven.
- Honger gekregen van al deze drankjes? Berlijn staat ook bekend om zijn döner kebab zaken. Naast dat je natuurlijk currywurst mit pommes moet hebben gegeten is een goede döner ook aan te raden in de Duitse hoofdstad. Laten deze twee culinaire hoogstandjes nou net goed in de smaak vallen bij voetbalfans. Enkele tips: Mustafa’s Gemüse Kebap, Doyum, Imren en Pamfilya. Maar Google vooral zelf even afhankelijk van waar je in de buurt bent.
- En tot slot kunnen we natuurlijk niet afsluiten zonder het Berlijnse nachtleven te benoemen. Berlijn staat bekend om zijn rauwe, gure (techno)clubs waar het tot diep in de nacht doorgaat. De bekendste is natuurlijk Berghain maar dat zal voor de gemiddelde voetbalsupporter wat overdreven zijn. Ruil in ieder geval je oranje shirtje in voor iets normalers om binnen te komen. Wat meer toegankelijkere clubs: OHM, Tresor en Watergate.
Heb jij nog tips die ontbreken in dit artikel en zeker de moeite zijn voor mede Oranje fans die naar Berlijn afreizen? Laat het vooral weten in de comments!