Na de overwinning tegen Griekenland was de kans al zeer groot, maar nu is het zeker: Nederland heeft zich geplaatst voor het EK voetbal volgend jaar in Duitsland. Het won in de Johan Cruijff Arena met 1-0 van Ierland. Daardoor is plaats 2 veilig, Griekenland kan Nederland (vanwege het onderlinge resultaat) niet meer inhalen.

1 overwinning nodig

Voor de wedstrijd was het duidelijk: er moet nog één keer gewonnen worden van Ierland en/of Gibraltar om zeker te zijn van plaatsing voor het EK. Al na zo’n tien minuten spelen viel de eerste, en later blijkt de enige, treffer van de wedstrijd. Wout Weghorst schoot de bal vanaf rand zestien snoeihard achter de Ierse doelman.

In de tweede helft werd Oranje nog een paar keer gevaarlijk maar tot doelpunten leidde het niet. Ierland dacht wel te scoren, maar een afstandsschot (die doelman Bart Verbruggen onder zich door liet rollen) werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Loting 2 december

Door de 1-0 overwinning op Ierland is Nederland definitief geplaatst voor het EK 2024. Dinsdag speelt het nog het laatste oefenduel tegen Gibraltar, maar deze wedstrijd is om des keizers baard.

De loting voor het EK in 2024 vindt plaats op zaterdag 2 december om 18:00 uur. Benieuwd in welke pot Nederland zit? We hebben een artikel geschreven met een overzicht van de potindeling.