We hebben er jaren op gewacht maar eindelijk is het zo ver: het EK 2024 is begonnen! Het is traditie dat het gastland het toernooi opent en dus stond vrijdag 14 juni Duitsland – Schotland op het programma in München. Uiteindelijk werd het geen spannend openingsduel en wonnen de Duitsers met maar liefst 5-1 van Schotland.

Eerste helft al beslist

Het ging snel in München, al na tien minuten was het raak door een goal van Florian Wirtz. Na een openingsbal van Toni Kroos op rechts gaf Joshua Kimmich die Wirtz uitstekende bediende. De aanvallende middenvelder van Bayer Leverkusen schoof de bal achter Angus Gunn, die er alleen nog maar een handje tegenaan kon krijgen.

Negen minuten later stond de 2-0 al op het scorebord. Na een goede actie van Kai Havertz bracht hij Jamal Musiala in scoringspositie, twijfelde niet en schoot de tweede van de avond binnen. Net voor rust mocht Havertz zelf aanleggen voor een strafschop na een forse overtreding van Ryan Porteous. De middenvelder van Arsenal zorgde voor het jantje voor Duitsland en prima uitgangspositie halverwege.

Meerwaarde wissels

In de tweede helft werd er door beide teams flink gewisseld. Zo kwamen o.a. Niclas Füllkrug en Leroy Sané in de ploeg bij Die Mannschaft. Eerst genoemde scoorde even later al gelijk een mooi doelpunt door de bal vol in de kruising te schieten.

Vlak voor tijd maakte Schotland nog een eretreffer: 4-1. Een vrije trap draaide in waarna Antonio Rüdiger de bal ongelukkig in eigen doel werkte. De in hoge aantallen meegereisde Schotten konden zo toch nog even juichen in de Allianz Arena.

In de laatste minuut gooide een andere invaller, Emre Can, de wedstrijd in het slot door er met een afstandsschot 5-1 van te maken. Zo won Duitsland de openingswedstrijd van het EK 2024 zeer gemakkelijk en was vooral de manier waarop indrukwekkend.

Resterend programma

Voor Schotland staat er nu gelijk een cruciaal duel op het programma. Woensdag 19 juni om 21:00 uur speelt het tegen Zwitserland en de Schotten kunnen een verlies niet permitteren. Duitsland zit voorlopig even goed en zal vooral het eigen publiek willen vermaken, woensdag speelt het drie uur eerder speelt het tegen Hongarije. Bekijk alle wedstrijden op onze speelschema pagina.