Het complete scheidsrechterskorps voor het EK 2024 is bekend gemaakt. In totaal zullen er achttien scheidsrechters actief zijn op het eindtoernooi. In dit artikel lees je welke arbiters er mogen fluiten.

Enige Nederlandse arbiter

Danny Makkelie is als enige Nederlander door de UEFA uitgekozen om te fluiten op het EK 2024. Hij is de enige Nederlandse arbiter onder de achttien geselecteerden voor het toernooi. De andere arbiters zijn als volgt:

Scheidsrechters
1.🇳🇱 Danny Makkelie
2.🇪🇸 Jesús Gil Manzano
3.🇵🇹 Artur Soares Dias 
4.🇮🇹 Marco Guida
5.🇷🇴 Istvan Kovacs 
6.🇸🇰 Ivan Kruzliak
7.🇫🇷 François Letexier
8.🇵🇱 Szymon Marciniak
9.🇹🇷 Halil Umut Meler 
10.🇸🇪 Glenn Nyberg
11.🇬🇧 Michael Oliver
12.🇮🇹 Daniele Orsato
13.🇨🇭 Sandro Schärer
14.🇩🇪 Daniel Siebert
15.🇬🇧 Anthony Taylor
16.🇫🇷 Clément Turpin
17.🇸🇮 Slavko Vinčić
18.🇩🇪 Felix Zwayer

Meerdere rollen voor de Nederlanders

Desondanks zullen meerdere Nederlanders afreizen naar Duitsland, alleen in een andere rol dan Makkelie. Pol van Boekel en Rob Dieperink zijn geselecteerd als videoscheidsrechters, terwijl Serdar Gözübüyük en Johan Balder actief zullen zijn als vierde officials.

Bjorn Kuipers

In de vorige EK-finale werd de wedstrijd tussen Italië en Engeland gefloten door een Nederlandse arbiter. Bjorn Kuipers kreeg de eer om deze wedstrijd te leiden, wat tevens een van zijn laatste optredens was als scheidsrechter.

Goede band met Zuid-Amerika

Het is een opmerkelijke ontwikkeling dat de UEFA ervoor heeft gekozen om Facundo Tello, een scheidsrechter uit Argentinië, uit te nodigen voor het EK. Normaal gesproken worden scheidsrechters uit Europa geselecteerd, maar deze beslissing getuigt van de sterke banden tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden. Het is een mooi gebaar dat de samenwerking en vriendschap binnen de internationale voetbalgemeenschap onderstreept.

Schrijf een reactie