Succescoach Sarina Wiegman gaat het Nederlands Elftal voor vrouwen verlaten. Ze begint aan het einde van de zomer 2021 aan een nieuw avontuur voor de Engelse bond. Wiegman wordt trainer van de Engelse nationale vrouwenteam en moet het elftal naar winst op het EK in 2022 leiden, wat ook in Engeland plaatsvindt.

Grote successen Oranje Leeuwinnen onder Wiegman

Wiegman is sinds 2017 trainer van de Oranje Leeuwinnen. Daarvoor beklede ze verschillende andere functies binnen het nationale vrouwen team zoals assistent-trainster. Oranje kende onder Wiegman grote successen, zo won Nederland in 2017 het EK in eigen land en behaalde het in 2019 de finale van het wereldkampioenschap. De Verenigde Staten bleken een maatje te groot (2-0) maar mede door Wiegman behoren de Oranje Leeuwinnen nu tot de top voetballanden van de wereld.

Olympische spelen laatste klus

In de zomer van 2021 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Het Nederlands Elftal heeft zich al geplaatst voor dit toernooi. Na het afronden van de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2022 wordt dit de laatste klus van Wiegman voor Oranje. Daarna begint ze aan het Engelse avontuur.

Engeland in eigen land kampioen maken

Met het aantrekken van Wiegman wil de Engelse bond eindelijk weer eens prijzen pakken. De Engelse vrouwen staan nu onder leiding van oud topspeler Phil Neville maar Wiegman neemt het stokje dus volgend jaar over. Op de laatste grote toernooien presteerden de Engelsen al aardig (halve finale op het EK in 2017 en WK in 2019) maar d de doelstelling van Wiegman zal worden om weer een finale te behalen.

De 50-jarige coach heeft voor vier jaar getekend bij The FA. Daardoor zal ze, normaliter, het EK in 2022, het WK in 2023 en het EK in 2025 coachen voor Engeland. Het volgende Europees Kampioenschap wordt toevallig ook in Engeland georganiseerd.

Voor nu ben ik 100% gefocust op Oranje

Sarina Wiegman

Tegenover de bond laat Wiegman weten er zin in te hebben. “Engeland is de bakermat van het voetbal en de belangrijkste ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal in de afgelopen jaren werden komen van de FA. Ik kijk er erg naar uit om met mijn ervaring en expertise bij te dragen aan dit ambitieuze team.” Daaraan voegt ze toe dat de focus t/m de zomer van 2021 nog voor 100% bij de Oranje dames ligt.

Wie de nieuwe trainer van Nederland wordt is nog niet bekend. De KNVB heeft in ieder geval nog even de tijd om een geschikte opvolger te vinden.

Schrijf een reactie