Het EK voetbal is vanwege de corona pandemie al een jaar uitgesteld. Het eindtoernooi zal nu in de zomer van 2021 plaatsvinden. Eerder meldde UEFA voorzitter Aleksander Čeferin al dat het EK dan zeker doorgaat. De vraag is nog wel of er dan ook publiek bij de wedstrijden aanwezig kan zijn. En zo ja, hoeveel toeschouwers er dan plaats mogen nemen op de tribune? Čeferin heeft er goede hoop op dat dit mogelijk is.

Onzekere situatie

Door het coronavirus is het ook in de voetbalwereld lastig plannen. Tegenover het Franse persbureau AFP meldt Čeferin het volgende: “Wat in januari niet vreemd leek, leek in maart wel vreemd. Misschien zal iets dat nu vreemd lijkt, in december of januari niet vreemd lijken. We hebben nog genoeg tijd om over allerlei zaken na te denken. Voor nu gaan we uit van dit format en rekenen we erop dat we kunnen voetballen met publiek.” Of er publiek bij de wedstrijden in juni aanwezig mag zijn hangt dus volledig afhankelijk van de situatie rond covid-19 dan is.

Champions League model ook mogelijk

De Champions League (van het seizoen 2019/20) wordt momenteel afgemaakt in kleine toernooivorm in Lissabon. De kwart-, halve- en finale worden over één wedstrijd gespeeld in twee stadions (Benfica en Sporting Lissabon). Er mag hier geen publiek bij aanwezig zijn. Hierdoor hebben beide teams ook geen last van thuis/uit voordeel. Is zo’n vorm ook interessant voor het EK? Čeferin moet er niet aan denken. “Ik wil niet eens praten over geen toeschouwers of een beperkt aantal toeschouwers. Ik wil optimistisch blijven, positieve energie uitstralen. Ik geloof oprecht dat de dingen zullen normaliseren vóór volgend jaar, ver daarvoor. Mocht het niet lukken, dan bespreken we het.”

Publiek bij EK toegestaan

Voorlopig kunnen we dus concluderen dat publiek vooralsnog wordt toegestaan op het EK 2021. Gekochte kaartjes blijven ook geldig voor de verplaatste editie. Er bestond echter ook de mogelijkheid om je kaartje in te leveren en het geld terug te krijgen. Wanneer deze tickets opnieuw de markt opkomen is nog niet bekend. We blijven je via deze website op de hoogte houden en dit artikel updaten.

Schrijf een reactie