Stel twee ploegen eindigen met een gelijk aantal punten na drie wedstrijden in de groepsfase, welke regels gelden er dan? Daar heeft organisator UEFA een heel regel boekwerk voor opgesteld en artikel 20 geeft daar antwoord op. Op deze pagina zetten we alle regels overzichtelijk, vertaald, voor je op een rijtje.

Onderling resultaat doorslaggevend

Omdat elk land maar drie groepswedstrijden speelt is de kans best groot dat landen op een gelijk puntenaantal eindigen. Om de ranglijst te bepalen gelden dan de volgende regels:

 1. Eerst wordt er gekeken naar het onderling resultaat, is deze wedstrijd in een gelijkspel geëindigd dan;
 2. Telt het doelsaldo van de onderlinge duels (het kan dat het tussen meer dan twee landen gaat), is dit ook gelijk dan;
 3. Telt het hoogste aantal doelpunten gescoord in deze onderlinge duels, mocht ook dit gelijk zijn dan;
 4. Wordt ook het resultaat tegen andere landen uit de poule meegenomen. De regels 1 t/m 3 worden dan opnieuw toegepast op de andere poulewedstrijden.
 5. In een uitzonderlijke situatie zou de stand dan nog steeds gelijk kunnen zijn. Het gaat dan om het totale doelsaldo van de poule. Maar is ook dat gelijk?
 6. Dan wordt gekeken naar het hoger aantal gescoorde doelpunten;
 7. Vervolgens naar het hoger aantal overwinningen;
 8. Dan naar het laagste aantal punten voor gele en rode kaarten (gele kaart = 1 punt, rode kaart (direct of 2x geel)= 3 punten);
 9. En mochten alle bovenstaande punten gelijk zijn dan wordt naar de positie in de EK-kwalificatie gekeken.

De bovenstaande regels klinken mogelijk ingewikkeld, maar je kunt gewoon het rijtje regels afgaan. Vragen? Laat het weten in de comments!

Vier beste nummers drie

Niet alleen de nummers 1 en 2 van de poules gaan door, ook de beste vier nummers 3 plaatsen zich voor de achtste finale van het EK. Wat zijn de regels om de vier beste nummers 3 te bepalen? De criteria op een rijtje:

 1. Hoogste aantal punten;
 2. Doelsaldo;
 3. Hoogste aantal doelpunten;
 4. Meeste overwinningen;
 5. Minste kaartpunten: gele kaart = 1 punt, rode kaart (of 2x geel) = 3 punten;
 6. Hoogste positie in de kwalificatie.

Benieuwd welk land Nederland kan treffen als mogelijke nummer drie? We hebben alle mogelijke opties in een speciaal artikel in kaart gebracht, bekijk hier de mogelijke tegenstanders van Oranje.

Schrijf een reactie