Niet alleen de nummers 1 en 2 van elke poule gaan door naar de knock-out fase op het EK. Ook de vier beste nummers 3 kwalificeren zich voor de achtste finale. Nederland is eerste geworden in Poule C waardoor het speelt tegen de nummers 3 van Poule D, E of F, maar welke? In dit artikel leggen we alles over de nummers 3 uit.

Win Bud Shirt

Vijftien scenario’s

In totaal zijn er zes poules, waarvan de vier beste nummers drie doorgaan. Maar wie speelt vervolgens tegen wie? Onderstaande tabel ziet er misschien ingewikkeld uit, maar we leggen het uit. We moeten rekening houden met vijftien verschillende scenario’s. In de eerste zes kolommen zie je per rij de beste nummers 3 van poule A t/m F. In de laatste vier kolommen zie je welke nummers 3, de nummers 1 van poule B, C, E en F in dat geval kunnen loten (de nummers 1 van poule A en D spelen tegen een nummer 2, bekijk ook het complete speelschema). Het gaat dus om de combinatie van beste nummers 3 in de eerste vier kolommen, daarachter kun je uiteindelijk de tegenstander van NL vinden.

#3#3#3#3#3#31B
vs
1C
vs
1E
vs
1F
vs
ABCD3A3D3B3C
ABCE3A3E3B3C
ABCF3A3F3B3C
ABDE3D3E3A3B
ABDF3D3F3A3B
ABEF3E3F3B3A
ACDE3E3D3C3A
ACDF3F3D3C3A
ACEF3E3F3C3A
ADEF3E3F3D3A
BCDE3E3D3B3C
BCDF3F3D3C3B
BCEF3F3E3C3B
BDEF3F3E3D3B
CDEF3F3E3D3C
Zie artikel 21.05 van de UEFA Regulations voor de officiële regels

Tegenstander achtste finale Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal is eerste geworden in de poule en speelt nu tegen een van de nummers 3 in kolom 1C (dikgedrukt). Daarin komen de nummers 3 van Poule D, E en F alle drie, vijf keer voor. Het hangt er dus vanaf uit welke poules de beste nummers 3 komen om te bepalen wie na de groepsfase de tegenstander van Oranje wordt. Wat wel zeker is dat Oranje dan thuis speelt in de Puskás Aréna in Boedapest.

Groep F: Poule des doods

In Poule F zien we Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Portugal terug. De kans is aanwezig dat het Nederlands Elftal in de achtste finale al een van deze toplanden treft. Bij poule D is de kans op Tsjechië of Schotland als nummer 3 groot. Wordt Oranje aan poule E gekoppeld dan zal Zweden, Polen of Slowakije waarschijnlijk een van de tegenstanders zijn. Een overzicht van alle landen in Poule D, E & F:

PouleLanden
Dengeland Engeland, 🇭🇷 Kroatië, 🇨🇿 Tsjechië, schotland Schotland
E🇪🇸 Spanje, 🇸🇪 Zweden, 🇵🇱 Polen, 🇸🇰 Slowakije
F🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland, 🇵🇹 Portugal, 🇭🇺 Hongarije

Kon Nederland niet beter 2e worden?

Frankrijk, Duitsland of Portugal wil je kost wat kost ontlopen in de achtste finale. Kun je dan niet beter 2e dan 1e worden in de groep? Als nummer 2 van poule C speel je tegen de nummer 1 van poule A, dit wordt waarschijnlijk Italië, ook geen pretje dus.

Stand beste nummers 3 EK 2021

Ook op deze pagina houden we de (live) stand bij van alle nummers 3. De volgende vraag: hoe zit de eindschikking in de groepsfase in elkaar? Dit gebeurt op basis van onderling resultaat. Als het EK begint zie je hier de stand van alle zes de nummers 3:

#GrLandWedWGV+-P
1.A🇨🇭 Zwitserland31114:54
2.FPortugal21015:43
3.B🇫🇮 Finland210103
4.C🇦🇹 Oostenrijk2101-13
5.E🇪🇸 Spanje202002
6.D🇭🇷 Kroatië2011-11
Alleen de eerste vier nummers 3 gaan door naar de achtste finale

Huidige combinatie: A-B-C-F. Tegenstander Nederland (bij 1e plaats in groep): 3E = Portugal.

8 Comments

 1. Als Nederland 2e wordt in de poule, zodat ze de nummer 3 van poule F ontlopen (Frankrijk, Portugal of Duitsland), dan treffen ze in de 1/8 finale waarschijnlijk Italië, daarna België en vervolgens in de halve finale de nummer 1 van groep F. Dan kan je beter tegen de nummer 3 van groep F beginnen, ook omdat de je in de kwartfinale België ontloopt en wellicht tegen Denemarken speelt.

  • Sowieso past het niet in de geest van het EK om expres punten te laten liggen.

 2. Is het niet zo dat het onwaarschijnlijk is dat de nummer 3 in die poule des doods tot de beste vier nummers 3 behoort, juist gezien de sterkte in die poule (waardoor punten behalen lastiger is, net als een goed doelsaldo, etc.)?

  • Bram Reply

   In Poule F zit natuurlijk ook Hongarije. De kans is aanwezig dat je met 3 punten al tot de beste nummers 3 behoort.

   Om Frankrijk, Duitsland, Portugal te ontlopen moet Nederland hopen dat een van de beste vier nummers 3 niet uit poule A komt. Hopen op veel gelijke spelen daar dus 😉

  • Boogie woogie Reply

   Ook eerste wat ik dacht…
   Geen voetbalkenners die dit artikel schrijven

 3. Ik heb er nog eens over nagedacht. In een minder sterke poule (waarbij de niveauverschillen groter zijn) ligt een puntenverdeling van 9-6-3-0 meer voor de hand. Dan heeft de nummer 3 dus 3 punten.
  In een poule waarbij de top 3 dichter bij elkaar ligt qua niveau is een verdeling van bijvoorbeeld 7-6-4-0 (als de nummer 3 gelijk speelt tegen de groepswinnaar) waarschijnlijker. Of 9-4-4-0 (als de nummer 3 gelijk speelt tegen de nummer 2). In deze gevallen heeft de nummer 3 dus 4 punten.
  Mijn conclusie is dus dat het systeem wel klopt: in een ‘poule des doods’ gaat de nummer 3 ook door. 😉

 4. Ik heb al veel EK’s en WK’s meegemaakt.
  Er zijn altijd onverwachte tegenstanders in de kwartfinales.
  Maar blijft leuk om te speculeren.

Schrijf een reactie