Een veel gestelde vraag: tegen wie speelt het Nederlands Elftal in de volgende ronde (achtste finale), na de groepsfase? Inmiddels is bekend dat Tsjechië de tegenstander is van Oranje in de achtste finale van het EK.

In dit artikel geven we de mogelijke tegenstanders van Nederland op het EK overzichtelijk weer. De nummers 1, 2 en vier beste nummers 3 van Poule A t/m F plaatsen zich voor de achtste finales. Maar om sterke tegenstanders in de volgende ronde te ontlopen kun je normaal gesproken beter zo hoog mogelijk in de poule eindigen. Dat gaat dit EK echter niet helemaal op (leggen we hieronder uit).

Verschillende scenario’s volgende ronde

  1. Nederland wordt 1e in Poule C
  2. Nederland wordt 2e in Poule C
  3. Nederland behoort tot de beste nummers 3

1. Nederland wordt 1e in Poule C

In dat geval treft het de nummer 3 van Poule D, E of F. Waar hang dit dan vanaf? Dit heeft te maken uit welke poules de vier beste nummers 3 komen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk en dit bepaalt tegen wie Nederland komt te spelen. Klinkt lastig, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. We hebben alle scenario’s uitgelegd in een speciaal artikel. Het wordt dan in ieder geval de nummer 3 uit een van deze poules:

  • Poule D (engeland Engeland, 🇭🇷 Kroatië, 🇨🇿 Tsjechië, schotland Schotland)
  • Poule E (🇪🇸 Spanje, 🇸🇪 Zweden, 🇵🇱 Polen, 🇸🇰 Slowakije)
  • Poule F (🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland, 🇵🇹 Portugal, 🇭🇺 Hongarije)

2. Nederland wordt 2e in Poule C

Deze scenario’s kunnen de prullenbak in, maar mocht het Nederlands Elftal als tweede geëindigd zijn in de groep dan was de situatie een stuk overzichtelijker. Oranje zou dan spelen tegen de nummer 1 van Poule A. In deze groep zien we 🇮🇹 Italië, 🇨🇭 Zwitserland, 🇹🇷 Turkije en wales Wales. De kans is dus groot dat je dan al vroeg in het toernooi de Italianen treft.

3. Nederland behoort tot de beste nummers 3

We gingen er niet vanuit en het is gelukkig ook niet gebeurd, maar mocht Nederland onverhoopt derde zijn geworden in de poule, en bij de vier beste nummers 3 horen, dan wachtte het een zware kluif. Het speelde dan namelijk tegen de nummer 1 van Poule E of F. Dit hangt weer af uit welke poules de vier beste nummers 3 komen waar we het bij optie 1 over hadden. Welke landen vinden we in E en F?

  • Poule E (🇪🇸 Spanje, 🇸🇪 Zweden, 🇵🇱 Polen, 🇸🇰 Slowakije)
  • Poule F (🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland, 🇵🇹 Portugal, 🇭🇺 Hongarije)

Hopelijk is het zo duidelijk wie Oranje in de volgende ronde kan treffen. Maar vergeet ook niet de regels door te lezen bij een gelijke stand in de groep 😉 Mocht je nog vragen hebben, laat het weten in de comments!

Schrijf een reactie