Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur! Nederland is er natuurlijk ook weer bij en speelt de eerste groepswedstrijd op zondag 16 juni om 15:00 uur tegen Polen in Hamburg. Voor alle Oranje fans die afreizen naar de Noord-Duitse stad hebben we daarom deze city guide gemaakt. Hier geven we antwoord op vragen als: wat is er allemaal te doen in Hamburg, hoe kom je er het makkelijkst en waar bevindt zich de Oranje fanzone? Lees snel verder voor nog veel meer tips over speelstad Hamburg, verdeeld onder de volgende categorieën:

Vervoer: auto, trein of vliegtuig?

Waar ligt Hamburg eigenlijk? De stad ligt in het noorden van Duitsland op zo’n vijf uur rijden met de auto vanaf Utrecht. We komen hier gelijk bij de eerste optie: met de wagen is het dus prima te doen om naar Hamburg af te reizen. Maar als je een beetje dicht bij een treinstation woont kan de trein een nog snellere optie zijn. Een enkeltje naar Hamburg is al mogelijk vanaf €33. De reis is hierdoor niet alleen goedkoop maar ook duurzaam. Op de site van NS International check je alle tijden en prijzen. Tot slot is er ook de optie om het vliegtuig te pakken. Een vlucht van Schiphol naar Hamburg duurt slechts een uur, maar uiteindelijk ben je natuurlijk ook veel tijd op het vliegveld kwijt. Voor een retourtje, met KLM vanaf Schiphol, betaal je ruim €300. Genoeg opties dus, maar mocht je niet met de auto gaan luidt onze tip: boek zo vroeg mogelijk. De tickets voor vlucht- en treinreizen worden namelijk steeds duurder richting het EK.

Gratis OV in Duitsland

Wist je dat als je in het bezit bent van een EK ticket je 36 uur lang gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer in Duitsland? Van 06:00 uur ochtends op de wedstrijddag tot 18:00 uur de dag erna reis je gratis met het OV rond het gebied van de betreffende speelstad. Voor Hamburg geldt dit voor de zogeheten HVV regio. Let op: dit is dus alleen geldig als je in het bezit bent van een EK ticket voor een wedstrijd in de speelstad.

Overnachting

Voor een hotel of appartement kun je langs bij de bekende sites zoals Booking en Airbnb. Boek op tijd want rond de wedstrijddagen lopen de prijzen voor een overnachting in Hamburg flink op. Via de map hieronder kun je enkele opties in de buurt van het stadion vinden.

Stadion en Fanzone

De wedstrijden in Hamburg worden gespeeld in het stadion van Hamburger SV: het Volksparkstadion. Dit stadion ligt aan de rand van de stad maar is met het OV vanuit het centrum prima te bereiken (lijn 3 of 5 van de S-Bahn). Het gebruik van het OV is (indien in het bezit van een wedstrijdticket) gratis. Liever met de taxi vanuit de stad? In Hamburg wordt de app Bolt het meest gebruikt.

De Fanzone, of fanplein, in Hamburg wordt ingericht op het Heiligengeistfeld (Google Maps). Hierdoor zie je niet alleen het Volksparkstadion (van HSV) maar ook dat van FC St. Pauli. Het plein van de Fanzone ligt namelijk naast het stadion van de nieuwe promovendus. Heerlijk nieuws dus voor de groundhoppers: zo kun je beide stadion makkelijk bezoeken in een weekendje Hamburg. Het plein opent op 16 juni al om 08:30 uur, mede omdat de wedstrijd ook al vroeg op het programma staat (15:00 uur). Het volledige programma met artiesten wordt later bekend gemaakt.

In Hamburg vindt er ook een heuse Oranje Fanwalk plaats (ook vanaf het Heiligengeistfeld plein). Dat betekent met alle Oranje supporters in een grote stoet samen naar het stadion lopen. Heb je geen kaartje? Dan kun je de wedstrijd Nederland – Polen op een groot scherm op het Heiligengeistfeld bekijken.

hamburg
Volksparkstadion

Hotspots Hamburg

Alle informatie rond de wedstrijd is nu wel besproken. Combineer je de wedstrijd met een citytripje Hamburg? Check dan onderstaande hotspots in de stad die je zeker gezien moet hebben. Geen zorgen: geen hippe koffie- of ontbijttentjes maar vooral tips voor de gemiddelde voetbalfan 😉

  1. In Noord-Duitsland toch genieten van het beach gevoel? Bezoek dan zeker stadsstrand StrandPauli. Midden in de stad met je voetjes in het zand uitkijkend op de haven van Hamburg.
  2. Hou je van craft bier (vaak bier gebrouwen door kleine brouwerijen) dan is Altes Mädchen (Ratsherrn Braugasthaus) de place to be in Hamburg. Een mooie bar, met terras, waar je zeer veel nieuwe biertje kan unlocken op Untappd. Het is tevens mogelijk om een proeverijtje te doen. Je vindt deze tent bij station Sternschanze.
  3. Na de wedstrijd nog zin om uit te gaan? In club Uebel & Gefährlich moet dat zeker lukken. Mooi detail: het ligt in een mega bunker (sowieso de moeite waard om te bekijken). Mogelijk ken je het van het uitzicht vanaf het Sankt Pauli stadion, je kijkt vanaf daar uit op de bunker. Je kunt de bunker dus ook zeker zien vanaf het fanplein. Mocht je niet tot diep in de nacht willen feesten, je kan ook de rooftop bezoeken en daar een biertje doen.
  4. Bij een bezoek aan Hamburg kan de Reeperbahn natuurlijk niet ontbreken. Het doet een beetje denken aan de Wallen in Amsterdam. Met cafés, clubs en ander vertier allemaal te vinden in één straat.
  5. We sluiten cultureel af met een bezoekje aan Elbphilharmonie. Dit gebouw, concertzaal, ligt aan de Elbe en kun je in de stad eigenlijk niet missen vanwege de grootte en het design. Wil je genieten van een mooi uitzicht over de stad? Een kaartje voor het uitzichtpunt kost €3 en je kunt online je tijdslot boeken.

Feitjes

  • Wist je dat Hamburg de tweede stad van Duitsland is? Na Berlijn is het met 1.904.444 inwoners (bron: Wikipedia) de grootste stad.
  • Hamburg telt de meeste bruggen (2629) ter wereld. Daarmee houdt het bijv. Amsterdam (1753) ruim voor zich.

Mocht je nog vragen of andere tips over Hamburg hebben? Laat het weten in de comments!

Schrijf een reactie