Nederland is op het EK 2024 ingedeeld in de groep (D) bij Frankrijk, Oostenrijk en play-off winnaar A. Stel Oranje overleefd de groepsfase, hoe zit het vervolg van het toernooi er dan uit? Want we gaan er als chauvinistische Nederlanders natuurlijk wel vanuit dat we verder komen dan de groepsfase šŸ˜‰

Disclaimer: we gaan vooral uit van scenario’s die de meeste kans hebben volgens de statistische bureaus.

Achtste finale

Doordat het EK bestaat uit zes poules van vier ploegen gaan, naast de nummers 1 en 2, ook de vier beste nummers 3 door naar de achtste finale (12 + 4 = 16). Het moet dus gek lopen wil Oranje de achtste finale niet halen. De tegenstander daarin is wel afhankelijk van de eindklassering in poule D. De tegenstanders per positie:

#TegenstanderPoule
1D2FF: šŸ‡µšŸ‡¹ Portugal, šŸ‡¹šŸ‡· Turkije, šŸ‡ØšŸ‡æ TsjechiĆ«, play-off winnaar C
2D2EE: šŸ‡§šŸ‡Ŗ BelgiĆ«, šŸ‡·šŸ‡“ RoemeniĆ«, šŸ‡øšŸ‡° Slowakije, play-off winnaar B
3D1B/1C/1E
Check voor alle data en speelsteden het complete speelschema

In poule F zien we Portugal, Turkije, Tsjechiƫ en play-off winnaar C. De kans is groot dat Turkije of Tsjechiƫ 2e wordt in deze poule.

In poule E zitten Belgiƫ, Roemeniƫ, Slowakije en play-off winnaar B. Volgens de bookies worden Roemeniƫ of Slowakije 2e.

Voor de achtste finale maakt het dus niet zoveel uit of je 1e of 2e wordt. Je treft namelijk in beide gevallen een nummer 2 die op papier te verslaan is. Al vloog Oranje er vorig EK ook in de achtste finale tegen Tsjechiƫ uit. Nederland moet alleen geen derde worden want dan is de kans groot dat je in de achtste finale al tegen Spanje, Engeland of Belgiƫ speelt.

Kwartfinale

Stel Nederland overleefd de achtste finale dan ziet het schema er in de kwartfinale er als volgt uit. We hebben de mogelijkheid als nummer 3 weggelaten want hier zijn te veel opties voor.

#Tegenstander
1D1E – 3A/B/C/D
2D1F – 3A/B/C

De grote vraag is: wie zitten er in poule E en F? Want de kans is groot dat je deze nummer 1 dan tegenkomt (aangezien deze nummers 1 tegen een nummer 3 spelen). Poule E is die van BelgiĆ« en poule F die van Portugal. Laten we er even vanuit gaan dat Nederland als nummer 2 achter Frankrijk eindigt in de poule. Dan zou het in de kwartfinale dus Portugal treffen. Deze wedstrijd wordt dan niet in NĆ¼rnberg (remember schopwedstrijd WK 2006) maar in Hamburg gespeeld.

Halve finale

Volgens de bookmakers is de kans groter dat Nederland de halve finale niet haalt dan wel, maar we zoomen toch even in.

#Tegenstander
1D1C / 3D/E/F – 2A / 2B
2D1B / 3A/D/E/F – 1A / 2C

Stel Nederland wordt 1e in de groepsfase dan is de kans op Engeland in de halve finale het grootst. Maar ook de nummer 2 van poule B (zou bijv. Italiƫ of Kroatiƫ kunnen worden) maakt een kans.

Als Nederland 2e wordt in de groep, wat een realistischer scenario is, dan treft het waarschijnlijk 1B of 1A. De grootste kans hierop is Duitsland of Spanje. Maar zoals gezegd is Poule B erg sterk dus dat zou ook zomaar Italiƫ of Kroatiƫ kunnen worden.

Finale

In de finale is elk scenario mogelijk. Het voordeel van de loting in de groep bij Frankrijk is dat Nederland de Fransen pas in de finale tegen zou kunnen komen.

Schrijf een reactie