Iedereen die wel eens naar het Nederlands Elftal kijkt kent ze: de spandoeken met plaatsnamen er op. Vaak een Nederlandse rood-wit-blauwe vlag met in het witte gedeelte de stad/het dorp in het zwart. En dan geen grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam of Utrecht maar Margraten, Vortum en Stadskanaal. Welk verhaal gaat er schuil achter deze spandoeken en waar liggen deze plaatsen überhaupt?

Margraten

We beginnen de reis in Zuid-Limburg. Margraten: misschien wel het meest bekende spandoek dorp. Mogelijk is Margraten zelfs wel bekender van het spandoek dan de grote militaire Amerikaanse Begraafplaats waar president George W. Bush in 2005 langs kwam. Het dorp telt bijna 4.000 inwoners en ligt vlakbij Maastricht. Voor degene die verantwoordelijk is voor het ophangen van de vlag Margraten is het dus steeds een flinke reis naar de Johan Cruijff Arena of De Kuip. Diegene is Jac van Laar. De Oranje supporter reist het Nederlands Elftal al jarenlang achterna. De oranje vlag met in het zwart Margraten hing al bij meer dan 300 wedstrijden vooraan op het hek van de tribune. Zender 1limburg maakte in 2021 een reportage over Jac en zijn vlag.

Vortum

Zo’n 100 kilometer Noorderlijker vinden we het dorpje Vortum-Mullem. Maar dus vooral bekend van Vortum op de rood-wit-blauwe vlag in het stadion als Nederland speelt. Het is een klein dorp in de gemeente Land van Cuijk (Noord-Brabant) en telt slechts 710 inwoners. Een van die inwoners is Arold Arts. Sinds het EK in 1988 bezocht de Vortummer alle (!) thuiswedstijden van het Nederlands Elftal. Ook bij hem ging een regionale omroep langs om het verhaal van deze supporter te checken. Bekijk het hele filmpje op Omroep Brabant.

Stadskanaal

Ook Stadskanaal zien we vaak op TV als Oranje speelt. Dit dorp is wat groter (18.000 inwoners) en daardoor mogelijk wat bekender. Stadskanaal is overigens ook de naam van de gemeente waar de plaats in ligt. Verantwoordelijk voor de Stadskanaal vlag is Gert Grimmius. De Groninger heeft al meer dan 300 wedstrijden van het Nederlands Elftal gezien. Bij Dagblad van het Noorden (paywall) legt hij uit waarom de vlag van zijn geboorteplaats steeds mee gaat naar Oranje.

Kloosterzande

We eindigen deze vlaggenreis (voorlopig) in Kloosterzande. Een dorpje in de gemeente Hulst (Zeeland), vlakbij België. Is het overigens toeval dat zowel Margraten, Vortum, Stadskanaal als Kloosterzande allen aan de grens liggen? Afijn, wie neemt de witte vlag met ‘Kloosterzande’ in oranje letters steeds mee naar het stadion? Dit keer geen eenling maar een groep vrienden. Daardoor schittert de vlag al sinds 2004 in alle Nederlandse stadions waar het Nederlands Elftal gespeeld heeft. Benieuwd naar het hele verhaal achter de groep? Lees dan het stuk van regionale krant PZC.


Missen we nog een dorp/stad wat zijn bekendheid vooral te danken heeft aan een vlag die te zien is bij wedstrijden van het Nederlands Elftal? Laat het weten in de comments en we voegen deze plaatsnaam toe aan deze hall of fame!

Schrijf een reactie