De winnaar van het EK in 2021, of EURO 2020 zoals het toernooi officieel heet, is Italië geworden. In de finale werd Engeland na strafschoppen verslagen. Op Wembley stond na 90 minuten spelen 1-1 op het scorebord. In de verlenging werd niet gescoord waarna Italië het via strafschoppen besliste.

Tweede keer in historie

Het is de tweede keer in de historie van het Europees Kampioenschap voetbal dat Italië er met de winst vandoor gaat. De laatste keer was in 1968 in eigen land toen het Joegoslavië versloeg. Voor Engeland kwam de nederlaag extra hard aan. Het speelde zes van de zeven wedstrijden dit toernooi in Londen en stond in een EK nog nooit in een finale.

Vroege Engelse goal

Al na twee minuten spelen was het raak voor de Engelsen. Luke Shaw stoomde op vanaf de linkerkant en poeierde de bal met een dropkick uit de lucht achter doelman Gianluigi Donnarumma. De toeschouwers in het volle Wembley werden gek en Football leek Home te komen.

Verdedigingsblok Italië

Halverwege de tweede helft zorgde Leonardo Bonucci voor de gelijkmaker. De speler van Juventus vormt samen in de verdediging een blok met Giorgio Chiellini en straalt onverwinnelijke uit. Het duo zorgde er ook voor dat spits Harry Kane nauwelijks in de zestien aanspeelbaar was.

Nederlands tintje

Ondanks de vroege uitschakeling van het Nederlands Elftal kende de finale toch een Nederlands tintje. Scheidsrechter Bjorn Kuipers floot de wedstrijd namelijk met zijn team. Na de verlenging floot hij af voor de toss om penalty’s. Italië begon maar keek na twee strafschoppen tegen een achterstand aan. Engeland mistte echter vervolgens drie pingels op rij waardoor Italië Europees Kampioen voetbal in 2021 is geworden.