Het duurt nog even, tot de zomer van 2024, maar we richten ons alvast op het volgende EK. Het Europees Kampioenschap wordt in 2024 georganiseerd in Duitsland. Organisator UEFA heeft bekend gemaakt dat de openingswedstrijd (14 juni) in de Allianz Arena in München gespeeld wordt en de finale (14 juli) in het Olympiastadion in Berlijn.

Minder reisafstand door clusters

Voor het eerst wordt er op een eindronde gebruik gemaakt van zogenaamde clusters om de reisafstanden voor landen te verkleinen. Speelsteden die in de buurt van elkaar liggen worden ingedeeld in zo’n cluster. Elk land wordt in de groepsfase in uiterlijk twee clusters ingedeeld. Hierdoor hoeven spelers & staf en toeschouwers minder ver te reizen, wat ook weer ten goede komt aan duurzaamheid. Een overzicht van de drie clusters:

ClusterSpeelstad
Noord-OostBerlijn
Hamburg
Leipzig
WestDortmund
Düsseldorf
Frankfurt
Gelsenkirchen
Keulen
ZuidFrankfurt
München
Stuttgart

Voorbeeld: als een Poule gekoppeld is aan cluster West en Zuid dan kan het niet in een van de speelsteden in Noord-Oost (Berlijn, Hamburg en Leipzig) spelen.

Complete speelschema

Met de aanwijzing van de wedstrijden aan speelsteden, waaronder de openingswedstrijd en finale, is het volledige speelschema bekend. Natuurlijk moeten alle plekken nog wel ingevuld worden want de kwalificatie voor het EK 2024 moet nog beginnen.

Duitsland is als gastland automatisch gekwalificeerd en speelt de openingswedstrijd op vrijdag 14 juni om 21:00 uur in de Allianz Arena in München. De finale staat precies een maand later op zondag 14 juli, ook om 21:00 uur, op het programma in het Olympiastadion in Berlijn.

Schrijf een reactie