Het EK voor landen Onder 21 is op een deceptie uitgelopen voor Jong Oranje. De Nederlanders speelden dinsdag met 1-1 gelijk tegen Georgië. Door dit resultaat is het derde geworden in de poule, achter datzelfde Georgië en Portugal.

Opnieuw veel kansen in openingsfase

De ploeg van trainer Erwin van der Looi kreeg in het begin weer genoeg kansen (net zoals in de andere groepswedstrijden) om de openingstreffer te maken. Zo raakte Kenneth Taylor twee keer de paal en zette Jong Oranje veel druk richting het doel van Georgië. Tot een doelpunt kwam het echter niet.

Georgië gevaarlijk in de counter

Aan de andere kant sloeg het gastland net voor rust wel toe. Net zoals in de wedstrijden tegen Portugal en België was Georgië zeer effectief in de counter. Al kon Zuriko Davitashvili wel heel makkelijk door de Oranje defensie heen lopen. Het goed gevulde stadion, met 43.000 toeschouwers een record voor een Jong wedstrijd, werd gek.

De blessuretijd duurde liefst vijf minuten. De scheidsrechter liet na een corner nog even doorgaan en daarbij kwam de bal voor de voeten van Taylor. Voor de speler van Ajax was het drie keer scheepsrecht. Want, de in deze wedstrijd goed voetballende, middenvelder schoot in de rebound door alles en iedereen de 1-1 binnen.

Andere wedstrijd in de gaten houden

Met een 1-1 ruststand en 0-0 bij Portugal – België, wat tegelijkertijd gespeeld werd, was het erg spannend in Poule A. Jong Oranje stond op dat moment namelijk virtueel 2e. Portugal scoorde na rust echter al snel de 0-1 waardoor Nederland móest scoren.

Zeer matige tweede helft

Aan de inzet en energie die het jonge Nederlands Elftal in de wedstrijd legde was echter niet te zien dat het nog een doelpunt nodig had. Kansen werden nauwelijks gecreëerd en tot de zestien werd er rustig rond getikt zonder gevaar te stichten. Het toernooi ging daardoor als een nachtkaars uit voor Nederland. Ook de wissels konden geen potten breken. Het bleef bij 1-1 en Portugal won uiteindelijk met 2-1 van België. Daardoor gaan Georgië (#1) en Portugal (#2) door naar de kwartfinale.