De afgelopen tijd is er een bom geborsten onder het Europese topvoetbal. Twaalf clubs uit Engeland, Italië en Spanje sturen aan op een zogenaamde Super League om de Champions League te vervangen. Organisator UEFA is hier op zijn zachts gezegd niet blij mee (zie statement) en overweegt nu om maatregelen te nemen tegen deze clubs. Mogen spelers actief bij deze clubs bijvoorbeeld nog uitkomen op het EK?

Update 21 april: inmiddels zijn er zeer veel ontwikkelingen rond de zogenaamde Super League. Alle Engelse clubs zijn eruit gestapt en het nieuwe toernooi lijkt niet van de grond te komen. Ook Juventus voorzitter Andrea Agnelli, die wordt beschouwd als de initiatiefnemer, zegt nu dat er geen basis meer is voor de League. We zien alle spelers van de clubs die aan de Super League zouden meedoen dus gewoon terug op het EK!

Gevolgen voor spelers op het EK

Initiatiefnemers achter het plan van de nieuwe Super League lijken voorzitters Florentino Pérez (Real Madrid) en Andrea Agnelli (Juventus). Andere clubs die zich hebben aangesloten bij dit plan zijn Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur uit Engeland, AC Milan en Internazionale uit Italië en Atlético Madrid en FC Barcelona uit Spanje. De UEFA gaat er alles aan doen om de nieuwe Super League tegen te gaan. Zo dreigt het met uitzetten van de betreffende clubs uit de nationale competities en een verbod voor spelers actief bij deze clubs om niet aan eindtoernooien zoals het EK of WK te mogen deelnemen.

Een EK zonder De Ligt, De Jong en Wijnaldum?

Voor het Nederlands Elftal zou dat betekenen dat bijvoorbeeld Donny van de Beek (Manchester United), Steven Bergwijn (Tottenham), Matthijs de Ligt (Juventus), Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Georginio Wijnaldum (Liverpool) niet meer geselecteerd zouden kunnen worden. Of de UEFA al zo rigoureus bij het EK 2021 te werk gaat is nog niet bekend. Het EK begint immers al op vrijdag 11 juni. Het aangekondigde plan van de twaalf clubs voor de Super League kwam zeer onverwacht. Binnen enkele dagen/weken zal meer bekend worden over de ontwikkelingen rond deze nieuwe Europese competitie en de sancties van de UEFA hierop.

Engeland zou bijna gehele selectie missen

Nederland zou op basis van de laatste selectie dus vijf spelers missen als de UEFA de clubs & spelers schorst voor het EK. Maar veel andere EK favorieten moeten veel meer topspelers missen. Wat te denken van Engeland, bijna de gehele selectie bestaat uit spelers actief bij een van de twaalf Super League clubs. Bekijk op de landenpagina’s de laatste selecties en hoeveel spelers deze landen zouden missen.

Schrijf een reactie