Update: dit artikel gaat over de shirts van EK deelnemers in 2021. Benieuwd naar de shirts van dit jaar? Check dan de pagina over EK 2024 shirts.


Benieuwd in welke tenues alle landen op het EK in 2021 aantreden? Op deze pagina vind je een overzicht van alle tenues, zowel uit als thuis, van de 24 deelnemende landen. Ook de shirts van het Nederlands Elftal zijn al gepresenteerd.

Overzicht alle EK 2021 tenues

Bekijk hieronder alle tenues (thuis- en uitshirt) per land, voor zover bekend. De landen staan op alfabetische volgorde.

🇧🇪 België

Thuisshirt

De tenues van de Rode Duivels voor het EK zijn al bekend gemaakt. Het thuistenue is volledig rood met gele accenten en zwarte banen. De kleuren van de Belgische vlag zijn door Adidas dus goed verwerkt.

Uitshirt

De uittenues hebben een kleur die je niet vaak ziet op shirts en shorts. Ook hier weer accenten van kleuren uit de Belgische vlag. Aan het eind van de mouwen zien we rood met zwarte banen.

🇩🇰 Denemarken

De Deense bond en ontwerper Hummel zijn er als een van de weinigen in geslaagd om de tenues nog niet uit te laten lekken. We kunnen hier dan ook nog geen foto’s / omschrijving geven van de shirts van Denemarken. Wordt vervolgd…

🇩🇪 Duitsland

Die Mannschaft speelt op het EK in het vertrouwde witte shirt met zwarte accenten. Ontwerper Adidas heeft er wel enkele nieuwe details in aangebracht. Zo heeft het shirt van Duitsland dunne zwarte banen en zijn er aan de mouwen een zwart, rood, gele strepen toegevoegd. Het rugnummer van de Duitse spelers prijkt voorop.

Het uittenue is nog niet officieel gepresenteerd. Er gaan geruchten dat dit shirt volledig zwart wordt, met ook hier weer het uiteinde van de mouwen in de kleuren van de Duitse vlag.

engeland Engeland

Het Engelse thuistenue is zeer herkenbaar: een wit shirt met donkerblauwe short. Het logo van The FA en Nike prijken onder elkaar op het midden van de borst. Een strak en clean shirt. Smaken verschillen maar het uittenue vinden wij minder fraai. Zowel het shirt als de short heeft een aparte kleur blauw met rode accenten. Hieronder zien we Harry Kane het Engelse uittenue presenteren.

🇫🇮 Finland

Finland zal op het EK 2021 niet heel veel kans maken op de overwinning maar het treedt wel aan in prachtige tenues. Nike heeft op de witte thuisshirts de banen van de vlag van Finland ontworpen. Deze lopen van blauw naar zwart en zien er stijlvol uit. Het uitshirt heeft geen banen maar een effen donkerblauwe kleur met lichtere blauwe details op de schouders.

🇫🇷 Frankrijk

Het thuisshirt van de Fransen ziet er in tegenstelling tot vele andere landen iets anders uit dan normaal. Het shirt bestaat uit licht- en donkerblauw gekleurde strepen met een rode streep onder het logo van de Franse bond FFF. Het tenue wordt afgemaakt met een donkerblauw short. Het uittenue ziet er maagdelijk wit uit met blauw, wit, rode strepen op de zijkant van het shirt die doorlopen op het short.

🇮🇹 Italië

De shirts van Italië voor het EK zijn ook al officieel gepresenteerd. Het thuisshirt van La Squadra Azzurra is natuurlijk, het herkenbare, blauw. Het shirt heeft geen effen kleur maar is gevuld met een klassiek reliëf met donkerblauwe accenten. De witte uitshirts zien er nog klassieker uit. Italië heeft ook nog een derde shirt gepresenteerd. Een mintgroen shirt met ook weer een mooi reliëf met gouden accenten. Chique tenues ontwerpen kunnen ze in Italië en bij Puma wel.

🇭🇷 Kroatië

Kroatië heeft een van de meest iconische shirts. Het thuisshirts met de rood-witte vierkante vlakken (lees: Brabantse vlag) is voor iedere voetballiefhebber herkenbaar. Het uittenue heeft ook een apart design van Nike gekregen. Zoals je op onderstaande foto kunt zien bestaat het shirt en de short uit een stuk kleinere blokken maar dan zwart en grijs.

🇳🇱 Nederland

Ook de tenues van het Nederlands Elftal zijn al bekend gemaakt. Bekijk zowel het thuis- als uitshirt op onze speciale Nederlands Elftal shirts pagina. Oranje treedt aan in een oranje thuisshirt en een zwart uitshirt.

nike-nl-uitshirt

🇺🇦 Oekraïne

De Oekraïners hebben nog niks losgelaten over het tenue waarmee ze voor de dag komen op het EK. Het blijft dus nog even spannend in welke kleuren de groepsgenoot van Nederland gaat spelen.

🇦🇹 Oostenrijk

Zowel het thuis- als uittenue is al bekend gemaakt door de Oostenrijkse voetbalbond ÖFB. Op beide shirts is het wapen van Oostenrijk als print verwerkt. Dat geeft de shirts een speciale uitstraling. Het thuistenue is herkenbaar (zie afbeelding hieronder) met een rood shirt, witte mouwen, en een witte short. Een uittenue ziet er aparter uit: een zwart shirt met lichtblauwe details. Je moet er van houden, maar het is een gewaagd ontwerp van Puma.

🇵🇱 Polen

Nike heeft de tenues van Polen erg clean gehouden. Een wit thuistenue met rode accenten en het uittenue ziet er rood met witte accenten uit. Het logo van de Poolse bond, de PZPN, prijkt op het midden van het shirt.

🇵🇹 Portugal

In onderstaand filmpje zie je de officiële presentatie van de Nike EK tenues van Portugal. Zowel het thuis- als uitshirt zien er opvallend uit. Zo heeft het thuisshirt, als een van de weinige landen op het EK, een kraagje. Het uitshirt heeft een witte basis met zwart, rood en groene strepen verdeeld over het shirt. Het thuisshort is groen en het uitshort heeft dezelfde kleur als het shirt.

🇷🇺 Rusland

Op onderstaand promotiefilmpje van Adidas, de ontwerper van de Russische EK tenues, zien we het thuisshirt van Rusland. Een rood shirt met witte banen en ook nog blauwe accenten op de mouw. Het uitshirt waar Rusland op het EK mee speelt wordt later nog bekend gemaakt.

🇪🇸 Spanje

De RFEF, de nationale voetbalbond van Spanje, heeft het EK shirt gepresenteerd. Het thuisshirt kent verschillende tinten rood verdeeld over vier vlakken. Verder kent de herkenbare gele accenten bekend uit de Spaanse vlag. Het uitshirt is nog niet officieel bekend gemaakt maar op onderstaande foto kun je het design van Adidas al zien.

🇨🇿 Tsjechië

Tsjechië speelt met rode shirts en donkerblauwe shorts op het EK. Hier is niet zoveel spannends aan. Het uittenue daarentegen is zeer opvallend. Een fel geel shirt, bijna fluorescerend, met bijbehorend short. Puma heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het Tsjechische team in de kijker staat als het uit speelt.

🇹🇷 Turkije

De shirts waar Turkije op het EK aantreedt zien er strak uit. Op het witte thuisshirt is een rode baan met de vlag van Turkije te zien. Deze rode kleur is ook terug te zien op het uitshirt maar dan met een lichtrode baan op borsthoogte. Nike is de shirtontwerper van de Turken.

wales-ek Wales

Het nationale voetbalelftal van Wales speelt zijn wedstrijden normaal in een volledig rood tenue met witte accenten. Op het EK zijn de thuisshirts opnieuw rood, maar dan met gele accenten. Zo heeft het de kenmerkende strepen van ontwerper Adidas op de schouders. Het uitshirt zal op het toernooi in 2021 geel zijn met groene accenten. De shorts zullen de omgekeerde kleurcombinatie hebben.

🇸🇪 Zweden

Het Zweedse nationale voetbalteam zullen we natuurlijk weer in het geel en blauw zien. Aan het thuistenue heeft ontwerper Adidas niet zo veel aan gedaan. Het uitshirt, wat nog niet officieel gepresenteerd, ziet er spannender uit. Een omgekeerde kleurcombinatie van het thuisshirt maar dan met dunne gele strepen.

🇨🇭 Zwitserland

De Zwitsers treden op het EK aan in het vertrouwde rode thuisshirt en een uniek wit uittenue. Eind 2019 werd het Puma tenue al door de Zwitserse bond bekend gemaakt. Het thuisshirt is simpel met een aantal horizontale strepen en een donkerrode bovenkant op de schouders. Het uitshirt is iets spannender. Naast het gebruikelijke logo van de bond, Puma en de Zwitserse vlag zien we vier dotted strepen door het shirt heenlopen. Het patroon van deze strepen doet sterk vermoeden naar het Zwitserse berglandschap.

Shirt ontwerpers

Welk bedrijf ontwerpt de meeste tenues op het EK 2021? Omdat nog niet alle landen bekend zijn (er moeten namelijk nog play-offs worden gespeeld) kunnen we dat nog niet zeggen. Maar zoals in onderstaande tabel te zien is gaat Nike aan kop met acht representerende landen.

OntwerperAantalLanden
Nike8Engeland, Frankrijk, Kroatië, Nederland, Polen, Portugal en Turkije
Adidas6België, Duitsland, Rusland, Spanje, Wales en Zweden
Puma4Italië, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland
Hummel1Denemarken
Joma1Oekraïne

Schrijf een reactie