Stel: Nederland wordt 1e in Poule C. Dan is er een kans dat het de beste nummer 3 uit de Poule des Doods treft (Frankrijk, Duitsland, Portugal). Maar mocht een van de vier beste nummers 3 niet uit Poule A komen, dan ontloopt Nederland de nummer 3 uit Poule F in de achtste finale. Een gelijkspel tussen Zwitserland en Turkije (Poule A) in de laatste speelronde van de groepsfase op zondag 20 juni om 18:00 uur helpt daarbij. Volgt u het nog? We leggen het haarfijn uit in dit artikel!

Ook vier beste nummers 3 door

Terug naar het begin. Dit EK gaan niet alleen de nummers 1 en 2 door naar de volgende ronde, ook de vier beste nummers 3 plaatsen zich voor de achtste finale. Er zijn in totaal zes poules (A t/m F) dus twee nummers 3 vallen af.

Mocht Nederland eerste worden in de poule dan treft het een nummer 3 uit Poule D, E of F. Maar hoe wordt dan bepaald welke nummer 3 dit wordt? Er zijn in totaal vijftien verschillende scenario’s mogelijk van nummers 3 die doorgaan. Hiervoor hebben we een speciaal artikel geschreven met alle mogelijke opties met ook de stand van beste nummers 3 op het EK.

Niet tegen Frankrijk, Duitsland of Portugal

Wat je als Nederland niet wil is al in de achtste finales op Frankrijk, Duitsland of Portugal stuiten. Daarvoor is het belangrijk dat je niet de tegenstander uit poule F treft. En daar komt het: mocht de nummer 3 uit Poule A zich niet als een van de vier beste nummers 3 plaatsen, dan speelt Oranje sowieso niet tegen de nummer 3 uit Poule F. De nummer 3 uit Poule A moet dus niet te veel punten halen. Mochten Zwitserland en Turkije op de laatste speeldag van de groepsfase gelijkspelen, dan heeft Zwitserland als nummer 3 slechts twee punten. De kans is groot dat het dan niet bij de vier beste hoort.

Wie treft Nederland dan wel?

Als de tegenstander niet uit Poule F komt, dan moet het uit Poule D of E komen. Check hier de huidige EK stand van alle poules. Mogelijke tegenstanders zijn dan bijvoorbeeld Tsjechië, Kroatië, Slowakije of Zweden.

Schrijf een reactie