De poulefase van de Nations League 2020/2021 zit er op. Het Nederlands Elftal sloot af met een 1-2 overwinning in- en tegen Polen. Groepswinst in League A werd helaas niet behaald, Italië is eerste geëindigd. Daardoor stromen de Italianen door naar de Final Four, samen met België, Frankrijk en Spanje.

Wat kun je winnen met de Nations League?

Een veel gehoorde vraag: Waar is de Nations League goed voor? De Nations League is eigenlijk een vangnet voor landen die zich niet direct voor een eindtoernooi gekwalificeerd hebben. Daardoor zijn de wedstrijden een stuk leuker om naar te kijken dan de voorheen saaie oefenpotjes.

Voor het WK in 2022 mag Europa, de UEFA, dertien landen aanleveren. Dit zijn de tien nummers 1 uit de kwalificatiegroepen. De overige 3 plaatsen worden verdeeld via een play-off systeem. Hier komt het vangnet van de Nations League in actie. Deze twaalf landen bestaan namelijk uit de tien nummers 2 van de kwalificatiegroepen + de twee beste gerankte Nations League landen. Dit zijn dus landen die niet eerste of tweede in de kwalificatiegroep zijn geworden. Stel alle favorieten eindigen bij de top 2 in de kwalificatie voor het WK dan plaatsen de nummers 21 en 22 van de Nations League ranking zich voor de play-offs om de laatste drie WK tickets. Bij de huidige ranking zouden dit bijvoorbeeld Finland en Noorwegen zijn.

Promoties en degradaties

Uit elke poule van de Nations League promoveert de nummer 1 (bij League A na, daar stroom je door naar de Final Four) en degradeert de nummer 4 naar een lagere League (behalve bij League D, daar is geen degradatie mogelijk). Een overzicht van alle degradaties en promoties van de Nations League 2020/21:

LeaguePromotieDegradatie
A🇮🇹 Italië*🇧🇦 Bosnië & Herzegovina
A🇧🇪 België*🇮🇸 IJsland
A🇫🇷 Frankrijk*🇸🇪 Zweden
A🇪🇸 Spanje*🇨🇭 Zwitserland
B🇦🇹 Oostenrijknoord-ierland Noord-Ierland
B🇨🇿 Tsjechië🇸🇰 Slowakije
B🇭🇺 Hongarije🇹🇷 Turkije
Bwales Wales🇧🇬 Bulgarije
C🇲🇪 Montenegro🇨🇾 Cyprus**
C🇦🇲 Armenië🇪🇪 Estland**
C🇸🇮 Slovenië🇲🇩 Moldavië**
C🇦🇱 Albanië🇰🇿 Kazachstan**
D🇫🇴 Faeröer Eilanden
D🇬🇮 Gibraltar
* Spelen Final Four
** Spelen play-offs om twee degradatieplaatsen

Op de Nations League pagina zie je een volledig overzicht van alle standen en de werking van dit toernooi. Mocht Oranje onverhoopt toch geen eerste of tweede worden in de WK-kwalificatie poule dan kan het altijd terugvallen op de Nations League. Nederland staat namelijk zesde op de Nations League ranking. Het zou kans op kwalificatie alleen mis kunnen lopen als twee van de volgende landen erboven (Frankrijk, België, Italië, Spanje en Portugal) ook geen eerste of tweede worden in de groep.

Schrijf een reactie