Het Nederlands Elftal is er niet in geslaagd om de finale van de Nations League te bereiken. In de Rotterdamse Kuip werd na verlenging met 2-4 verloren van Kroatië. Daardoor speelt het zondag niet de finale maar een wedstrijd om plek 3/4 in de Final Four van de Nations League. Tegenstander dan in Enschede is de verliezer van het duel tussen Spanje en Italië.

Koeman kiest voor Geertruida en Wieffer

In de basisopstelling van Oranje stonden geen opvallende namen. Enigszins verassend was dat bondscoach Ronald Koeman koos voor Lutsharel Geertruida in plaats van Jurriën Timber en Mats Wieffer stond op het middenveld samen met Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners.

Het Nederlands Elftal speelde een redelijke eerste helft en dat werd beloond na ruim een half uur spelen met de openingstreffer. Donyell Malen schoot na een mooie aanval raak in de linkerhoek.

Modrić nog steeds in vorm

De tweede helft had een ander gezicht. Kroatië ging duidelijk op zoek naar de gelijkmaker en deze viel in de 55e minuut. Na dom verdedigen van Cody Gakpo op Luka Modrić kregen de Kroaten een ietwat makkelijke penalty. Andrej Kramarić wist dit buitenkansje te verzilveren.

Onder aanvoering van een sterk spelende Modrić kwam Kroatië zo’n twintig minuten voor tijd ook nog op voorsprong. Mario Pašalić kon na een voorzet volledig vrij binnen schieten in de zestien.

Met in de ingevallen Wout Weghorst, Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn en Noa Lang ging Oranje op zoek naar de 2-2. Deze viel uiteindelijk in de slotseconden van de zes minuten extra tijd. Lang schoot de bal na een afgevallen knap binnen.

Op in de verlening

Waar Nederland de verlenging nog aardig begon zakte het daarna ver terug. Het team wist niet meer onder de druk van de Kroaten uit te komen en dat resulteerde na acht minuten in de verlenging voor de 2-3 door Bruno Petković.

Vervolgens maakte Tyrell Malacia nog een domme overtreding waardoor Kroatië nóg een penalty kreeg. Deze schoot man de wedstrijd Modrić feilloos binnen waardoor de eindstand op 2-4 werd bepaald en Nederland zondag dus niet de finale, maar de troostfinale speelt. Bekijk het speelschema van de Final Four op onze speciale Nations League pagina.