Zoals bekend zou het Europees Kampioenschap voetbal eigenlijk in juni en juli 2020 plaatsvinden. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Het toernooi is nu verplaatst naar de zomer van volgend jaar. De grote vraag: gaat het EK in 2021 wel door (met publiek)? Er is namelijk nog veel onzekerheid rond covid-19. UEFA baas Aleksander Ceferin reageert hierop tegenover The Guardian.
“Voetbal met publiek keert snel weer terug”
Ceferin denkt dat het voetbal in de oude vorm, met publiek, snel weer normaal is. “Het is een ernstige situatie, maar het daalt en we zijn voorzichtiger. We weten meer over het virus en ik ben een optimistisch persoon. Ik ben er persoonlijk absoluut zeker van dat het goede oude voetbal met fans zeer binnenkort terugkomt.”
Ik zou voor een miljoen dollar willen wedden dat het EK in 2021 doorgaat
Beslissing verplaatsen EK: nachten niet geslapen
De beslissing om het EK voetbal te annuleren viel Ceferin zwaar. Wanneer heeft de voorzitter het definitief afgelast? “Ik kon pas om 4 uur ’s nachts in slaap vallen. Op dat moment nam ik de beslissing en viel toen een paar uur in slaap.” Het EK is nu een jaar opgeschoven. Voorlopig worden in 2021 alle speeldata aangehouden, zie het speelschema, maar dit kan nog veranderen. Zo hebben ook nog niet alle speelsteden bevestigd dat het ook volgend jaar in het betreffende stadion georganiseerd kan worden.
Voetbal in de toekomst
De Engelse krant vraagt zich ook af hoe Ceferin denkt of het voetbal, net zoals het normale leven, nu voorgoed gaat veranderen vanwege het coronacirus. “Het is een nieuwe ervaring en als we van dit verdomde virus af zijn wordt alles weer normaal. Voetbal veranderde niet na de Tweede- of de Eerste Wereldoorlog, en ook niet door een virus. Mensen hebben vaak gezegd dat de wereld niet meer hetzelfde zal zijn, dit is misschien waar, maar mijn standpunt is waarom niet denken dat de wereld beter zal zijn na dit virus? Waarom denken we niet dat we slimmer zullen zijn, of eindelijk begrijpen hoe kwetsbaar we zijn, hoe onbeschermd we zijn ten opzichte van de natuur? Er zijn dus altijd lessen te leren.”