Op 21 maart 2019 startte de kwalificatie voor het EK. 55 Europese landen begonnen aan hun jacht op een felbegeerd EK ticket. Alle landen werden verdeeld over tien groepen van vijf of zes deelnemers per groep. De nummers 1 en 2 kwalificeerden zich direct voor het eindtoernooi terwijl de overige landen zich via de Nations League probeerden te kwalificeren om kans te maken op de play-offs. Deze biedt zestien landen de kans om, via vier divisies, de laatste vier EK tickets te bemachtigen. Volgt u het nog?

Ook kleine voetballanden maken nu kans

Afijn, op de speciale play-off pagina vindt u een overzicht van alle wedstrijden in de vier divisies. Zoals gezegd strijden daar zestien landen voor de laatste 4 EK plekken. De UEFA heeft voor deze opzet gekozen zodat ook kleinere landen kans maken op een eindtoernooi. Dat betekent dat van Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië of Kosovo, die samen in divisie D van de play-offs zitten, er zeker één land zich kwalificeert voor het EK.

Wie doen er niet mee?

Twintig landen, waaronder Nederland, kwalificeren zich dus direct voor het EK. Daarbovenop spelen nog zestien landen play-offs. Een snel rekensommetje (55 – (20+16)) leert ons dat slechts negentien landen al kansloos zijn op kwalificatie. Oftewel: je moet wel erg slecht zijn wil je nu al definitief uitgeschakeld zijn. Van San Marino hadden we het verwacht maar er zitten toch een aantal (voormalig) grote namen tussen, de volledige lijst:

 1. 🇬🇷 Griekenland
 2. 🇦🇱 Albanië
 3. 🇲🇪 Montenegro
 4. 🇨🇾 Cyprus
 5. 🇪🇪 Estland
 6. 🇸🇮 Slovenië
 7. 🇱🇹 Litouwen
 8. 🇱🇺 Luxemburg
 9. 🇦🇲 Armenië
 10. 🇦🇿 Azerbeidzjan
 11. 🇰🇿 Kazachstan
 12. 🇲🇩 Moldavië
 13. 🇬🇮 Gibraltar
 14. 🇫🇴 Faeröer
 15. 🇱🇻 Letland
 16. 🇱🇮 Liechtenstein
 17. 🇦🇩 Andorra
 18. 🇲🇹 Malta
 19. 🇸🇲 San Marino

Schrijf een reactie