Op 21 maart 2019 startte de kwalificatie voor het EK. 55 Europese landen begonnen aan hun jacht op een felbegeerd EK ticket. Alle landen werden verdeeld over tien groepen van vijf of zes deelnemers per groep. De nummers 1 en 2 kwalificeerden zich direct voor het eindtoernooi terwijl de overige landen zich via de Nations League probeerden te kwalificeren om kans te maken op de play-offs. Deze biedt zestien landen de kans om, via vier divisies, de laatste vier EK tickets te bemachtigen. Volgt u het nog?

Ook kleine voetballanden maken nu kans

Afijn, op de speciale play-off pagina vindt u een overzicht van alle wedstrijden in de vier divisies. Zoals gezegd strijden daar zestien landen voor de laatste 4 EK plekken. De UEFA heeft voor deze opzet gekozen zodat ook kleinere landen kans maken op een eindtoernooi. Dat betekent dat van Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië of Kosovo, die samen in divisie D van de play-offs zitten, er zeker één land zich kwalificeert voor het EK.

Wie doen er niet mee?

Twintig landen, waaronder Nederland, kwalificeren zich dus direct voor het EK. Daarbovenop spelen nog zestien landen play-offs. Een snel rekensommetje (55 – (20+16)) leert ons dat slechts negentien landen al kansloos zijn op kwalificatie. Oftewel: je moet wel erg slecht zijn wil je nu al definitief uitgeschakeld zijn. Van San Marino hadden we het verwacht maar er zitten toch een aantal (voormalig) grote namen tussen, de volledige lijst:

  1. 🇮🇸 IJsland
  2. 🇷🇴 Roemenië
  3. 🇧🇬 Bulgarije
  4. 🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
  5. noord-ierland Noord-Ierland
  6. 🇮🇪 Ierland
  7. 🇳🇴 Noorwegen
  8. 🇷🇸 Servië
  9. 🇮🇱 Israël
  10. 🇬🇪 Georgië
  11. 🇧🇾 Wit-Rusland
  12. 🇽🇰 Kosovo
  13. 🇬🇷 Griekenland
  14. 🇦🇱 Albanië
  15. 🇲🇪 Montenegro
  16. 🇨🇾 Cyprus
  17. 🇪🇪 Estland
  18. 🇸🇮 Slovenië
  19. 🇱🇹 Litouwen
  20. 🇱🇺 Luxemburg
  21. 🇦🇲 Armenië
  22. 🇦🇿 Azerbeidzjan
  23. 🇰🇿 Kazachstan
  24. 🇲🇩 Moldavië
  25. 🇬🇮 Gibraltar
  26. 🇫🇴 Faeröer
  27. 🇱🇻 Letland
  28. 🇱🇮 Liechtenstein
  29. 🇦🇩 Andorra
  30. 🇲🇹 Malta
  31. 🇸🇲 San Marino

Schrijf een reactie