Het EK voetbal zou eigenlijk in de zomer van 2020 gespeeld worden. Vanwege het coronavirus is het toernooi een jaar opgeschoven naar 2021. Ondanks deze verandering blijft Amsterdam speelstad van EURO 2020 (zoals de UEFA het toernooi blijft noemen).

Update 10-06: zoals we eerder melden blijft Amsterdam ook speelstad in 2021. Dat is nu bevestigd door Gijs de Jong, toernooidirecteur namens Nederland. Tegenover Fox Sports meldt hij het volgende: “Ik ben blij met de bevestiging van de status van ‘speelstad EURO 2020’ voor Amsterdam. Er was bij mij nooit enige twijfel over, maar zoiets moest wel opnieuw netjes geregeld worden. Met alle partijen: de nationale overheid, de gemeente Amsterdam, Schiphol en de Johan Cruijff ArenA. Dat is nu gebeurd. Ik ben daar alle betrokkenen zeer dankbaar.”

Het EK wordt voor het eerst door heel Europa georganiseerd. Amsterdam is een van de twaalf speelsteden van het toernooi. Door de verplaatsing naar 2021 moesten alle landen, gemeenten en stadions opnieuw in gesprek. De gemeente Amsterdam is met de Johan Cruijff ArenA in ieder geval al akkoord. Dat betekent dat Nederland haar drie groepsduels gewoon in het Amsterdamse stadion kan spelen.

We zullen het in principe in 12 steden organiseren, maar als dat niet het geval is, zijn we er klaar voor om het in 10, 9 of 8 steden te houden.

Aleksander Čeferin

Niet alle speelsteden zijn zeker

We zijn dus verzekerd van wedstrijden in Amsterdam, maar dat geldt nog niet voor alle originele speelsteden. Naast onze hoofdstad is het de bedoeling dat er duels worden gespeeld in Baku, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en Sint-Petersburg. Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, laat tegenover beINSports weten dat met negen steden (waaronder Amsterdam) alles al geregeld is voor volgend jaar. Drie steden zouden nog in gesprek zijn met de lokale autoriteiten.

Schrijf een reactie