Donderdag 12 november werden de play-off finales gespeeld om de laatste vier plekken voor het EK te verdelen. Ook de laatste tegenstander (naast Oostenrijk en Oekraïne) van Oranje in Poule C is nu bekend: Noord-Macedonië. Het land debuteert op een eindtoernooi na een 0-1 overwinning op Georgië.

Hongarije schakelt IJsland uit

Na verassende deelnames aan het EK 2016 en het WK 2018 heeft IJsland zich niet gekwalificeerd voor het EK 2021. De IJslanders werden op een zeer pijnlijke manier uitgeschakeld door Hongarije. Gylfi Sigurdsson (Everton) opende de score in de eerste helft maar vlak voor tijd ging het fout. Twee minuten voor tijd maakte Loic Nego namens Hongarije de gelijkmaker. Dominik Szoboszlai, groot talent van RB Salzburg, zorgde in de extra tijd voor het zeer belangrijke winnende doelpunt waardoor Hongarije zich na 2016 opnieuw heeft gekwalificeerd voor een EK. De vorige editie in Frankrijk behaalden de Hongaren de achtste finale. Nu is het ingedeeld in de Poule des doods bij Duitsland, Frankrijk en Portugal.

Geen Ieren op het EK

Noord-Ierland heeft zich niet weten te plaatsen voor het Europees Kampioenschap voetbal. Het land verloor na verlenging van Slowakije. Ierland had zich sowieso niet geplaatst voor de play-offs. Toen Milan Skriniar namens Slowakije vlak voor tijd de 1-1 in eigen doel werkte draaide Noord-Ierland – Slowakije uit op een verlenging. Michal Duris was daarin de gevierde man door het winnende doelpunt te maken. Slowakije stroomt op het EK in de groep van Spanje, Zweden en Polen.

Schotten winnen na penalty’s van Servië

Of er fans aanwezig mogen zijn bij het EK in 2021 is nog de vraag. Vanwege het coronavirus is er nog veel onzekerheid over het toernooi. Maar mochten er toeschouwers op de tribune plaats mogen nemen dan is Schotland zeker een aanwinst voor het EK. Schotland won na penalty’s van Servië. De Schotten kwamen op 0-1 voorsprong door een doelpunt van Ryan Christie. Luka Jovic maakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd echter de gelijkmaker. In de verlenging werd niet gescoord waardoor strafschoppen volgden. Onder andere Dusan Tadic en Nemanja Gudelj schoten raak voor Servië, maar Aleksandar Mitrovic miste de laatste penalty terwijl de Schotten alles raak schoten.