Wie staat er op het EK 2021 onder de lat bij het Nederlands Elftal? Jasper Cillessen is al een tijdje eerste keeper, maar wat zijn de alternatieven? De positie in het doel lijkt een van de mindere in het elftal van Oranje. In dit artikel zetten we alle opties van bondscoach Frank de Boer op een rijtje.

Matige generatie doelmannen

Tot 2008 had het Nederlands Elftal Edwin van der Sar onder de lat staan. De keeper speelde in totaal 130 interlands en was onomstreden. De volgende generatie doelmannen lijkt minder getalenteerd te zijn. Cillessen kreeg de afgelopen jaren alleen concurrentie van keepers als Tim Krul (Norwich City), Maarten Stekelenburg (Ajax), Kenneth Vermeer (Los Angeles FC), Michel Vorm (gestopt) en Jeroen Zoet (Spezia Calcio). Inmiddels zit ook Marco Bizot (AZ) al enige tijd bij de nationale selectie, maar doelmannen actief bij een van de grote clubs in het buitenland hebben we niet. Hoewel keepers normaliter vrij lang doorgaan is Cillessen ook al 31 jaar oud en moet de sluitpost zijn plek bij Valencia momenteel afstaan aan de Spanjaard Doménech.

Drommel in Oranje

Het Nederlands Elftal speelt de komende weken tegen Spanje (11 november), Bosnië & Herzegovina (15 november) en Polen (18 november). Het eerste duel betreft een oefenwedstrijd, de twee andere gaan om de Nations League. Omdat Cillessen last heeft van een blessure werd Justin Bijlow (Feyenoord) opgeroepen als vervanger. Ook Bijlow raakte geblesseerd waardoor nu Joël Drommel (FC Twente) zijn opwachting mag maken in de selectie van Nederland. De overige doelmannen in de selectie van Oranje zijn Bizot en Krul. Drommel kent een goed seizoen in de Eredivisie. De keeper van de Tukkers is pas 23 jaar maar heeft al meer dan 100 wedstrijden voor (Jong) Twente gespeeld.

Keepers in de Eredivisie

De selectie van De Boer telt met Bizot en Drommel al twee Eredivisie keepers. Lopen er nog meer talenten rond in de vaderlandse competitie? Bij FC Utrecht vindt er een concurrentiestrijd plaats tussen twee talentvolle doelmannen (beide 22 jaar oud): Thijmen Nijhuis en Maarten Paes. Het wordt interessant om te zien wie de strijd onder de lat wint. Beide spelers van Utrecht zijn ook geselecteerd voor Jong Oranje. De andere doelman van dit nationale team is Kjell Scherpen (Ajax). Scherpen heeft zich in de Eredivisie bewezen bij FC Emmen maar lijkt nu bij Ajax derde doelman achter André Onana en Stekelenburg. Scherpen keept zijn wedstrijden vooral voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Speeltijd lijkt het grote probleem van de twee meter lange sluitpost. Waar hij bij FC Emmen nog alle 34 duels in het doel stond kwam Scherpen in 2019/2020 niet verder dan veertien wedstrijden bij Jong(!) Ajax. Een ander talent dat nog rondloopt in de Eredivisie is Yanick van Osch (Fortuna Sittard). De Bossche keeper doorliep de jeugdopleiding van PSV maar het wordt nu toch tijd om door te breken in Sittard. Van Osch is inmiddels al 23 jaar.

Andere goede Nederlandse keepers van Eredivisie clubs zijn lastig te vinden. Dan kom je uit op namen als Remko Pasveer (Vitesse), Erwin Mulder (sc Heerenveen) en Sergio Padt (FC Groningen), al heeft laatstgenoemde nog wel eens bij de selectie van Oranje gezeten. Deze relatief oude keepers lijken niet ooit nog het gewenste niveau van Oranje te halen.

Doelmannen in het buitenland

Duitsland

Hebben we in het buitenland geen goede doelmannen lopen dan? We zijn de top vijf competities afgestruind op Nederlandstalige kandidaten. In Duitsland komen we Mark Flekken tegen, hij keept bij Freiburg maar niet in de basis. En Hidde Jurjus is bij onze Oosterburen slechts actief in de 3. Liga bij KFC Uerdingen.

Engeland

Eerdergenoemd: Tim Krul keepte vorig seizoen nog zijn wedstrijden in de Premier League. Maar helaas is Norwich afgezakt naar de Championship. Krul staat, in tegenstelling tot vele andere collega’s, wél in de basis. Zijn er nog meer Nederlandse keepers actief in Engeland? Michael Verrips zit op de bank bij Sheffield United (Premier League) en Kelle Roos keept af en toe een wedstrijd bij Derby County in de Championship.

Italië & Spanje

In Italië en Spanje komen we de reeds bekende Zoet en Cillessen tegen. Verder zijn er weinig landgenoten te vinden in deze competities, in het doel althans. Al kwamen we bij Valencia onder 19 wel een talentje tegen. De 17-jarige Mer Demirci Nijmeijer staat daar in de goal. De tweede naam dankt hij aan zijn Nederlandse moeder. In een eerder interview gaf hij aan zeker voor Nederland te kiezen, mocht dat ooit een optie zijn.

Frankrijk blijkt geen populair land voor Nederlandse doelmannen, we kwamen er daar geen tegen. In België valt nog wel één talent op: Bart Verbruggen. Anderlecht nam de pas 18-jarige keeper in de zomer van 2020 over voor €300.000 van NAC. Zijn debuut heeft de Bredanaar nog niet gemaakt, maar hij zit wel als derde doelman bij de wedstrijden van Anderlecht op de bank.

Voor de toekomst

Welke namen moeten we nog meer in de gaten houden als mogelijke nieuwe doelmannen van het Nederlands Elftal? Daarvoor hebben we nog een blik geworpen op de nationale jeugdelftallen. De namen uit het team van Jong Oranje zijn al voorbij gekomen. Bij Onder 21 komen we nog een nieuwe speler tegen: Jasper Schendelaar. De 20-jarige Alkmaarder komt uit de jeugd van AZ en keept nu in de basis bij Telstar.

Duiken we verder de jeugdelftallen in dan kun je de volgende namen mogelijk al noteren als volgende talenten om door te breken: Mees Bakker (AZ), Joey Koorevaar (Feyenoord) en Calvin Raatsie (Ajax). Tot die tijd is het hopen dat een Nederlandse keeper een mooie stap naar de top van Europa maakt om wekelijks op het hoogste niveau te schitteren om zo ook zijn kunsten bij Oranje te vertonen.

Schrijf een reactie