Om deze vraag gelijk maar te beantwoorden: UEFA baas Aleksander Ceferin zegt van wel. Goed nieuws dus voor alle voetballiefhebbers die zich al tijden verheugen op het Europees Kampioenschap voetbal. Zoals bekend zou het EK eigenlijk in 2020 gespeeld worden maar vanwege het coronavirus is het verplaatst naar de zomer van 2021, van 11 juni t/m 10 juli om precies te zijn. De vraag is nog wel in welke vorm het EK gespeeld wordt, in de originele vorm (twaalf speelsteden door heel Europa) of in een meer compacte vorm.

EK gaat door in huidige vorm

Update 16 april: het EK gaat door, maar niet in Bilbao. De regering daar heeft besloten dat het vanwege corona geen publiek in het stadion kan toezeggen. Sevilla kan dat wel en daardoor zal er nu gevoetbald worden in het La Cartuja.

Update 8 april 2021: Ook de plannen van de andere speelsteden zijn bekend. De meeste stadions gaan voor een bezetting tussen de 20% en 50%. Bilbao en Dublin lijken een probleem te hebben, zij kunnen nog geen publiek bij de wedstrijden op het EK garanderen.

Update 7 april 2021: Amsterdam heeft bij de UEFA een plan ingediend om zeker 12.000 toeschouwers toe te laten tijdens de wedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Dit komt neer op een bezetting van zo’n 25%.

Update 26 maart 2021: De kans dat er publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden op het EK wordt steeds groter. Zo wil Kopenhagen minstens 11.000 toeschouwers toelaten en gaat Rusland al voor 50% van het stadion. Lees er meer over in ons nieuwsartikel over de grotere kans op publiek.

Update 4 maart 2021: In een interview van VI met Gijs de Jong (KNVB) (Premium artikel) wordt duidelijk dat de bond er alles aan gaat doen om deze zomer het EK door te laten gaan in Amsterdam. Volgens De Jong wordt er zéker gevoetbald in Amsterdam, de vraag is alleen nog met hoeveel toeschouwers. Goede hoop dus dat het Nederlands Elftal de groepswedstrijden gewoon in eigen land (en Oranje legioen) speelt.

Update 24 februari 2021: De UEFA heeft speciaal iemand aangesteld als expert op het gebied van het coronavirus voor het aankomende EURO 2021. Deze expert, Daniel Koch, bevestigt nog maar eens waar we allemaal op hopen: “Er is geen mogelijkheid waarbij het Europees kampioenschap niet gespeeld wordt. Het gaat door.” In welke vorm het toernooi plaatsvindt is nog niet zeker, maar het speelschema kun je in ieder geval in je agenda plaatsen.

Update 21 februari 2021: Ook het Verenigd Koninkrijk heeft volgens The Times aangeboden om het volledige EK te organiseren. In plaats van 12 speelsteden verdeeld over Europa zou het toernooi alleen in de UK plaatsvinden. Wembley, on Londen, was sowieso al een speelstad waar zowel de halve finales als de finale gespeeld worden. De UEFA houdt echter nog vast aan de twaalf speellocaties.

Update 17 februari 2021: Israël heeft de UEFA laten weten het volledige EK te willen organiseren. Israël behoort officieel tot Azië, maar ligt zeer dichtbij Europa. Het land doet zelf dus niet mee, had geen speelstad, maar heeft wel de meeste vaccinaties. “Ceferin heeft gezegd dat het aanbod in overweging zal worden genomen en dat het spelen van wedstrijden in Israël een optie is”, aldus de Israëlische voetbalbond.

Update 7 februari 2021: De KNVB is bezig met het maken van een plan om de EK wedstrijden in Amsterdam toch met publiek te spelen. Toernooidirecteur in Nederland, Gijs de Jong, zegt o.a. het volgende tegenover VI: “Wij denken dat er in juni één en ander mogelijk moet zijn dankzij het vaccineren en de testmogelijkheden. Alle bonden zijn unaniem: zeker met de anderhalve meter in acht zou beperkt publiek sowieso moeten kunnen in juni, want dat hebben veel bonden en clubs afgelopen zomer al bewezen. Maar we zijn ambitieus en willen meer. Wedstrijden zonder publiek plannen, is in onze ogen te voorzichtig.”

Update 27 januari 2021: Ceferin heeft opnieuw met de twaalf verschillende speelsteden gesproken en benadrukt dat het EK in 2021 nog steeds in de huidige vorm doorgaat. “De UEFA is toegewijd om een EK in twaalf landen te organiseren zoals we dat oorspronkelijk hadden bedoeld. Ik ben er optimistisch over dat de wereld er anders uitziet als we het EK naderen.” Of er fans aanwezig kunnen zijn wordt later, per land, bekeken.

Laatste corona EK nieuws:

Het EK gaat zeker door

Aan de Duitse programma Sportschau van ARD laat Ceferin weten dat het EK zeker door kan gaan. “We zijn er absoluut zeker van dat het EK in 2021 door kan gaan. We hopen uiteraard dat we het in twaalf landen kunnen blijven organiseren, maar we houden ook de ogen open om het terug te dringen naar minder speellocaties.”

Door heel Europa of in bubbel?

Zoals bekend wordt het EK in 2021 in twaalf speelsteden (waaronder Amsterdam) georganiseerd. Of het op deze manier door kan gaan is door het onvoorspelbare coronavirus nog niet zeggen. De UEFA houdt echter nog steeds vast aan het huidige plan. Een toernooivorm zoals de Champions League (knock-out fase in Lissabon) of Europa League (in het Ruhrgebied) staat nog niet op de planning.

Update 13-01-2021: “EK in twaalf landen weinig kans”
Althans, dit laat de baas van het Zwitserse voetbal (Dominique Blanc) weten. Tegenover Zwitserse media zegt hij het volgende: “Ik ben persoonlijk van mening dat een toernooi met wedstrijden in heel Europa in deze coronatijden weinig kans heeft op succes. Ik kan me bijvoorbeeld maar moeilijk voorstellen dat Zwitserland zomaar in Bakoe, Azerbeidzjan kan gaan spelen.”

Eerder opperde Rusland ook al het idee om het EK in één land, Rusland, te organiseren.

Met of zonder publiek

Er zijn dus nog veel onzekerheden over het EK. Behalve de speellocaties is het ook nog niet bekend of er publiek aanwezig mag zijn bij de wedstrijden. Alle tickets van 2020 zijn al omgezet naar 2021, maar of de stadions voor 100% gevuld kunnen worden is nog niet zeker. Ceferin daarover: “We houden overal rekening mee: met publiek, zonder publiek, of met 30, 50 of 70 procent van de stadioncapaciteit.”

Op deze pagina blijven we de ontwikkelingen rond het coronavirus en EK 2021 updaten. Wordt vervolgd…

Schrijf een reactie