Het originele plan was om het EK in 2020 in twaalf verschillende speelsteden te organiseren. Door het coronavirus werd dit uitgesteld naar 2021. Het idee is het nog steeds om het toernooi door heel Europa te houden. Al is deze opzet qua timing niet slechter denkbaar mogelijk, vanwege de vele reisbewegingen die landen moeten maken. Organisator UEFA heeft vier mogelijke scenario’s opgesteld die rekening houden met de situatie rond covid-19. In dit artikel nemen we alle opties door, waarbij de maatregelen per optie strenger worden.

1. Oude situatie

Het EK start op vrijdag 11 juni, het lijkt niet waarschijnlijk maar het zou kunnen dat mede door bijv. vaccinatie en sneltesten het toernooi op een normale manier doorgaat. Dat betekent wedstrijden mét publiek en in de vooraf aangewezen twaalf speelsteden.

2. Het nieuwe normaal

In het tweede scenario zou nog steeds met publiek gespeeld kunnen worden met een stadionbezetting van zo’n 50% tot 100%. Wel moet er dan rekening worden gehouden met bijv. een mondkapjesplicht en alleen publiek uit eigen land in het stadion. Om zo de reisbeperkingen zoveel mogelijk te beperken.

3. Beperkt publiek

De derde optie lijkt op scenario twee, maar dan met slechts 25% publiek in het stadion aanwezig om meer afstand te kunnen houden. De aantallen kunnen dan ook nog verschillen per land. Mocht het in Nederland bijvoorbeeld beter gaan met de besmettingscijfers dan kan er in de Johan Cruijff Arena meer publiek aanwezig zijn dan in een andere speelstad.

4. Geen publiek

Bij het laatste scenario wordt er uitgegaan van helemaal geen publiek bij de EK wedstrijden. Het is dan zelfs de vraag of de twaalf speelsteden door heel Europa worden aangehouden. Eerder ging het gerucht dat Rusland het toernooi op zich wil nemen om zo alle wedstrijden in één land af te werken. In de Champions League en Europa League gebeurde dit in de eindfase van het toernooi, nadat het coronavirus kwam opzetten, ook. De laatste wedstrijden werden toen in één stad (Lissabon, CL) en één regio (Ruhrgebied, EL) georganiseerd.

Meer duidelijkheid in maart

In maart is er een nieuw UEFA congres waarin er verschillende protocollen worden gepresenteerd en besproken. Voor de fans die een kaartje hebben gekocht voor de EK wedstrijden (in Amsterdam) komt dan ook meer duidelijkheid. Al kan er van maart tot juni nog veel veranderen met het onvoorspelbare virus.

Schrijf een reactie