We leven door het coronavirus in zeer onzekere tijden. Vanwege covid-19 werd het Europees Kampioenschap voetbal al verplaatst van 2020 naar de zomer van 2021. De bedoeling was om het in twaalf verschillende steden door Europa te organiseren maar ook dat is nu onzeker geworden. De UEFA bekijkt ondertussen alle opties.


Update 04 november: De UEFA heeft inmiddels ook een reactie gegeven op onderstaand nieuws. De organisator van het EK is nog steeds van plan het toernooi in verschillende landen te houden. Het speelschema zoals dat nu is opgesteld blijft dus (voorlopig) intact en ook Amsterdam blijft nog aangewezen als een van de speelsteden. Of er tegen de tijd van het toernooi (11 juni 2021) publiek aanwezig mag zijn in de stadions is nog de vraag. Lees hieronder het originele artikel verder.


Rusland wil EK organiseren

Spelen in twaalf verschillende landen/steden brengt het probleem met zich mee dat er veel reisbewegingen plaatsvinden. Rusland wil dit probleem tackelen door het EK in één land te spelen, in Rusland. Althans dat meldt de Franse krant LeParisien. De Russen hebben ook het WK 2018 georganiseerd en beschikken daardoor over geschikte stadions en infrastructuur.

UEFA zoekt oplossing

De UEFA, organisator van het EK, zit flink in de maag met de organisatie van het toernooi. Door het onvoorspelbare verloop van het virus is plannen erg lastig. Het organiseren van een event in twaalf verschillende landen is in deze tijd een gewaagde keuze. De optie om het EK in één land, Rusland, te organiseren wordt daarom serieus genomen. Sint-Petersburg was overigens al een van de speelsteden.

Waarom Rusland?

Hebben andere landen zich niet aangeboden als organisator? Dat lijkt er niet op. Normaal kost het voorbereiden van zo’n groot evenement jaren. Rusland heeft het voordeel dat ze het Wereldkampioenschap enkele jaren geleden hebben georganiseerd. De Russen voeren ook aan dat ze relatief een laag aantal corona besmettingen in het land hebben. Dit aantal wordt echter door verschillende andere naties in sterk in twijfel getrokken. Rusland zou niet alle cijfers communiceren en informatie achter houden.

Nieuwe stadions

Van de twaalf stadions die werden gebruikt op het WK in 2018 zijn er maar liefst negen nieuw gebouwd en twee flink gerenoveerd. Qua stadioncapaciteit zou Rusland prima een EK kunnen organiseren. Een lijst van alle stadions:

StadionStadCapaciteit
Olympisch Stadion LoezjnikiMoskou81.000
KrestovskistadionSint-Petersburg66.881
Olympisch Stadion FisjtSotsji47.659
Stadion Nizjni NovgorodNizjni Novgorod45.300
Volgograd ArenaWolgograd45.015
Cosmos ArenaSamara44.918
Kazan ArenaKazan44.700
Mordovia ArenaSarasnk44.400
Rostov ArenaRostov43.702
Otkrytieje ArenaMoskou43.300
Stadion KaliningradKaliningrad35.000
CentraalstadionJekaterinenburg34.000

Hoe- en waar EURO 2021 precies gehouden gaat worden is dus nog de vraag. Hou deze website in de gaten voor het laatste nieuws over het EK.

Schrijf een reactie