De bedoeling was dat het EK in 2020 in twaalf speelsteden, verdeeld over Europa, gespeeld zou worden. Het coronavirus gooide echter roet in het eten waardoor het EK een jaar verplaatst is, naar 2021, en het nog niet zeker is hoeveel toeschouwers er bij de duels aanwezig mogen zijn. Vóór 7 april moesten de speelsteden een plan indienen bij organisator UEFA. Zo gaat Amsterdam voor een minimale bezetting van 25% in de Johan Cruijff Arena. In dit artikel lees je ook hoe de andere steden/stadions dit voor zich zien.

StadionPlan – Capaciteit
🇳🇱 AmsterdamMinimaal 25% (12.000 toeschouwers) bezetting.
🇦🇿 BakuBaku gaat voor een capaciteit van 50%. Fans die naar Baku afreizen dienen een negatief testresultaat te laten zien voor binnenkomst.
🇪🇸 BilbaoIn eerste instantie wilde de stad Bilbao zeker 25% publiek toelaten. Maar de Spaanse voetbalbond heeft dit plan teruggefloten. Daardoor heeft de UEFA besloten om Sevilla tot nieuwe speelstad te benoemen. Sevilla gaat voor 25% tot 35% publiek aanwezig in het stadion.
🇭🇺 BoedapestBudapest wil het stadion volledig (100%) opengooien voor publiek. Je zal als toeschouwer waarschijnlijk wel wel een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen.
🇷🇴 BoekarestHet plan van Boekarest is vergelijkbaar met dat van Amsterdam: een minimale bezetting van 25%.
🇮🇪 DublinDe Ierse voetbalbond kan de UEFA nog geen zekerheid geven, zo laat het weten.
schotland GlasgowOok Schotland gaat voor het toelaten van zeker 25%.
🇩🇰 KopenhagenDenemarken maakte eerder al bekend dat er zeker 11.000 fans in het Parken Stadion aanwezig kunnen zijn, dat komt neer op bijna 30%.
engeland LondenWembley gaat voor minimaal 21.000 fans, wat ook neerkomt op zo’n 25% bezetting van de capaciteit.
🇩🇪 MünchenDe Duitse bond wil een bezetting van 0 – 50% bezetting in de Allianz Arena in München.
🇮🇹 RomeItalië gaat ook toeschouwers toestaan bij de EK wedstrijden in Rome. Rome mikt op 25% publiek (16.000) bij de duels.
🇷🇺 Sint-PetersburgRusland gaat voor het hoogste percentage toeschouwers: maar liefst 50% van het stadion in Sint-Petersburg zal gevuld zijn.

Bilbao en Dublin onzeker als speelstad

Organisator UEFA wil dat er perse publiek bij de EK wedstrijden aanwezig kan zijn. Bilbao (Spanje) en Dublin (Ierland) kunnen dit nu niet garanderen. Het is daarom nog niet zeker of er in deze steden/landen gespeeld gaat worden, hier zal de UEFA later uitsluitsel over geven. Een oplossing zou zijn dat deze wedstrijden in een van de andere aangewezen stadions gespeeld worden. Londen heeft eerder ook aangegeven deze wedstrijden te willen opvangen mocht dat noodzakelijk zijn.

Alleen publiek uit eigen land

Tijdens de kaartverkoop is er rekening mee gehouden dat er van elk land ongeveer evenveel fans aanwezig mogen zijn. De kans is echter groot dat er deze zomer alleen publiek uit eigen land de stadions mag bezoeken. Dit heeft alles met de corona situatie te maken waarin de reisbewegingen zoveel mogelijk beperkt worden. Wordt vervolgd.

Schrijf een reactie