De eerste kwalificatieronde voor het EK 2024 zit er op. De kwalificatiewedstrijden worden steeds gespeeld in periodes. De volgende wedstrijden staan op het programma in juni. In dit artikel blikken we terug op de meest opvallende uitslagen van de wedstrijden in maart. Bekijk voor alle uitslagen en actuele standen onze EK 2024 kwalificatiepagina.

Nederland begint slecht aan kwalificatie

Het Nederlands Elftal is niet goed aan de EK kwalificatiereeks begonnen. De eerste wedstrijd werd kansloos met 4-0 verloren tegen Frankrijk. Na twintig minuten stond het al 3-0 en Oranje had het geluk dat de Fransen daarna was gas terug namen. Tegen Gibraltar kon vervolgens orde op zaken worden gesteld. Maar de 3-0 overwinning, zonder echt hele grote kansen, zorgde niet voor heel veel blijdschap bij Nederland. Frankrijk won ook de tweede wedstrijd, met 1-0 van Ierland, waardoor Nederland zich met Griekenland en Ierland op kan maken voor die felbegeerde tweede plek in de groep (nummers 1 en 2 kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK 2024).

Spanje verliest van Schotland

De meest opvallende uitslag werd dinsdag genoteerd. Spanje verloor met 2-0 van Schotland door twee doelpunten van Scott McTominay. De Schotten wonnen ook hun eerste wedstrijd (met 0-3 van Cyprus) waardoor ze nu fier bovenaan staan in Groep A. Deze groep belooft spannend te worden want na Schotland en Spanje volgt Noorwegen op de lijst. De Noren speelden verassend gelijk tegen Georgië en het is te hopen voor ze dat Erling Braut Haaland snel fit is.

België wint overtuigend van Zweden

België had deze kwalificatieronde slechts één wedstrijd op het programma staan (doordat de groep een oneven aantal van 5 landen heeft). Maar deze wonnen onze Zuiderburen eenvoudig met 0-3 van Zweden. Romelu Lukaku was de grote man met drie doelpunten. Zweden moet hierdoor nog flink aan de bak want boven België staat ook nog Oostenrijk. Dit land won beide duels (van Estland en Azerbeidzjan) dus ook deze groep belooft spannend te worden.

Uitslagen in overige groepen

In de andere groepen zien we weinig verassingen. Er zitten vaak twee sterke landen in elke groep die zich relatief eenvoudig gaan plaatsen voor het EK. Uitslagen die we je toch niet willen onthouden: Engeland won de topper in Groep C tegen Italië met 1-2. Denemarken ging verassend onderuit (3-2) in Kazachstan nadat het met 0-2 voorstond. En Portugal had geen kind aan Liechtenstein (4-0) en Luxemburg (0-6), Cristiano Ronaldo scoorde hierin in totaal vier keer.

Andere topscorers deze ronde waren Rasmus Hojlund en de eerder genoemde McTominay. De twintigjarige Deense Hojlund wist vijf keer het net te vinden en wordt al vergeleken met fenomeen Haaland. McTominay scoorde in totaal vier keer voor Schotland.

Schrijf een reactie