Oranje is de oefencampagne voor het EK 2021 matig begonnen. Het Nederlands Elftal speelde de eerste oefenwedstrijd richting het toernooi met 2-2 gelijk tegen Schotland. Ook het voetbal zag er niet allerbest uit, werk aan de winkel voor bondscoach Frank de Boer dus.

5-3-2 Opstelling

Nederland startte in een 5-3-2 opstelling, het lijkt ook in deze formatie op het EK te gaan spelen. Tim Krul begon in de goal, Jurrien Timber rechts centraal en Wout Weghorst in de spits, verder kende de opstelling weinig verrassingen. Schitterend voetbal leverde het echter niet op. Hoewel het slechts een oefenwedstrijd betrof met vele wisselingen was er van sprankelende aanvallen geen sprake. Oranje kwam na ruim tien minuten spelen zelfs op achterstand na een droge knal van Jack Hendry. Memphis Depay zorgde even later voor de gelijkmaker door na een kopbal van Georginio Wijnaldum de bal knap uit de lucht achter de Schotse doelman te schieten.

Depay zorgt voor late gelijkmaker

De tweede helft was niet veel beter van de kant van Oranje. Er werden weinig kansen gecreëerd en opnieuw kwam Nederland op achterstand. Dit keer was het Kevin Nisbet met het doelpunt. En dat terwijl Schotland vanwege een corona uitbraak maar liefst zeven spelers moest missen. In de slotfase was het opnieuw Depay die met een loepzuivere vrije trap de gelijkmaker binnen schoot. Conclusie: sprankelend voetbal zit er met dit systeem nog niet in, hopelijk krijgt De Boer het voor het EK nog snel op de rit.

Statistieken

Opstelling Nederlands Elftal: Krul; Dumfries, Timber (69′ Berghuis), De Vrij (85′ L. De Jong), De Ligt, Wijndal (69′ Van Aanholt); De Roon, F. De Jong (31′ Klaassen), Wijnaldum (31′ Gravenberch); Weghorst (69′ Promes), Depay.

• ⚽ 11′ 0-1 Hendry
  • ⚽ 17′ 1-1 Depay