Op 11 juni begint het EK voetbal en het Nederlands Elftal speelt de eerste wedstrijd op zondag 13 juni tegen Oekraïne. Maar voor welke formatie en elf basisspelers kiest bondscoach Frank de Boer? Zeventien miljoen bondscoaches met allemaal een andere mening. Lees hier hoe wij denken dat de opstelling eruit gaat zien, op basis van de laatste informatie.

Formatie Nederlands Elftal

Voordat we aan de opstelling beginnen is het eerst goed om te bekijken in welke formatie het Nederlands Elftal gaat spelen. De Hollandse voetbalschool met een 4-3-3 opstelling over de vleugels lijkt langzaam te verdwijnen uit voetballand. Je kunt attractief en aanvallend voetbal laten zien maar veel teams lopen met deze formatie tegen de lamp tegen meer verdedigende/counter ploegen.

De Boer lijkt voor een 5-3-2 formatie te gaan. Dus met een centrale defensie van drie man, twee opkomende backs, twee controleurs, een nummer tien en twee spitsen. Tegen Schotland en Georgië werd zo ook begonnen, maar erg sprankelend zag het er allemaal niet uit.

TegenstanderFormatie
schotland Schotland5-3-2
🇬🇪 Georgië5-3-2
🇺🇦 OekraïneVermoedelijk 5-3-2

Opstelling Nederlands Elftal

We gaan even uit van een 5-3-2 formatie, welke spelers zal De Boer in dit systeem opstellen? De meeste posities kunnen waarschijnlijk al ingevuld worden, toch zijn er ook enkele twijfels. En speel je tegen een land zoals Noord-Macedonië met dezelfde spelers als tegen een Oekraïne? Een overzicht van mogelijke opties per positie (dikgedrukt lijkt zeker van basisplek):

PositieSpeler
DoelmanKrul / Stekenlenburg
RechtsbackDumfries
CV rechtsDe Ligt
CV centraalDe Vrij
CV linksBlind
LinksbackWijndal / Van Aanholt
ControleurF. De Jong
ControleurDe Roon / Gravenberch / Klaassen
Aanvallende middenvelderWijnaldum
SpitsDepay
SpitsL. De Jong / Weghorst

Wat vinden de kenners?

Natuurlijk laten ook vele voetbalanalisten zich uit over de opstelling van Oranje tijdens het EK voetbal. Trainer en oud-voetballer Hedwiges Maduro laat zijn visie er al over schijnen:

We blijven dit artikel aanvullen met de laatste ontwikkelingen rond de formatie en opstelling van het Nederlands Elftal op het EK. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jou mening! Laat je favoriete opstelling achter in de comments 👇

1 Comment

  1. Welk systeem je ook speelt, het hangt af van de kwaliteit van de spelers. Ik word moe van alle discussies over de systemen. Heb je een Mbape tot je beschikking dan speel je anders dan met een speler als de Roon. Wij hebben momenteel geen kwaliteit om voor een bepaald systeem te kiezen, het enige is een zone opstelling en counteren met de snelste spelers die we hebben.

Schrijf een reactie