Update 31 maart 2021: het is nu helemaal zeker, er mag vijf keer gewisseld worden op het EK 2021. Dit meldt de UEFA nadat de spelregels nu officieel veranderd zijn. De reden dat het aantal wisselmogelijkheden is uitgebreid is vanwege het overvolle speelschema dit seizoen. Dit komt weer omdat veel wedstrijden zijn opgeschoven na het stilliggen van de competities van het coronavirus.

Dit jaar lagen bijna alle Europese competities stil vanwege het coronavirus. Enkele weken later werd er in de meeste landen, Nederland uitgezonderd, weer gevoetbald. Het resterende programma was door de pauze echter bomvol. Daarom besloot de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, op 8 mei om in plaats van drie, vijf wissels toe te staan. Nu is besloten om deze nieuwe regel door te trekken tot en met het volgende seizoen 2020/2021, zowel in de competities als in internationale toernooien.

5 wissels in 3 mogelijkheden

In een wedstrijd zou er in totaal dus tien keer gewisseld (twee teams – vijf wissels) mogen worden. Om onnodige onderbreking van het spel te voorkomen heeft de FIFA ingesteld dat de vijf wissels per team in maximaal drie wissel mogelijkheden mogen toegepast worden. Vervanging in de rust wordt niet bij deze drie mogelijkheden gerekend. Mocht je als land het maximum aantal spelers willen vervangen dan zijn dubbele wissels dus noodzakelijk.

Bij verlenging nog een extra wissel

Mocht het tijdens de achtste-, kwart-, halve- of finale tot een verlenging komen op het EK dan heeft elk land de mogelijkheid tot nog één extra wissel. Als je als land de vijf wissels tijdens de reguliere speeltijd nog niet hebt gebruikt dan kan je deze wissels meenemen naar de verlenging. Het volledige spelreglement van deze nieuwe regel is hier te vinden in PDF vorm.

Samenvatting

Hoe vaak mag je wisselen op het EK 2021?

Het antwoordt is vijf keer. Elk land mag vijf keer wisselen tijdens in totaal drie wissel mogelijkheden. Bij een verlenging mag er nog één extra wissel worden toegepast.

Schrijf een reactie