Update: inmiddels is bekend dat Frank de Boer de opvolger van Ronald Koeman is geworden als bondscoach van het Nederlands Elftal. In onderstaand artikel bespraken we mogelijke kandidaten.

Ronald Koeman heeft zijn gewenste droomtransfer naar FC Barcelona binnen. Een mooie stap voor de trainer maar het Nederlands Elftal zit nu zonder coach. In een belangrijke periode voor het EK 2021 zal de KNVB op zoek moeten naar een nieuwe bondscoach. Welke trainers zouden geschikt zijn om Koeman op te volgen? In dit artikel zetten we de meest interessante opties op een rijtje.

Oud bondscoaches

De voornaamste kandidaat lijkt Louis van Gaal. De oud-bondscoach boekte grote successen op het WK 2014 toen Nederland de halve finale wist te bereiken en uiteindelijk derde werd. Van Gaal zou er volgens de NOS serieus over nadenken als de KNVB hem benaderd voor het bondscoachschap. De oud-trainer van onder andere Ajax en AZ was al twee keer eerder coach van Oranje (2000-2002 & 2012-2014).

Een andere oud bekende die momenteel ook geen club heeft is Bert van Marwijk. Ook hij kende een hoogtepunt met het Nederlands Elftal. Want op het WK in 2010 werd natuurlijk de finale gehaald. Iedereen weet hoe die is afgelopen dus laten we daar niet verder op in gaan. Maar Van Marwijk is mogelijk weer beschikbaar na bondscoachschappen bij Saoedi-Arabië, Australië en VAE.

Een andere naam, mogelijk niet voor de hand liggend, is Frank Rijkaard. Ook hij trainde Nederland tijdens een eindtoernooi, in 2000 in eigen land (remember strafschoppenwedstrijd tegen Italië). De kans dat Rijkaard ooit weer het trainerschap instapt lijkt echter klein. Sinds 2013 na zijn laatste klus als bondscoach van Saoedi-Arabië heeft de Amsterdammer geen club/land meer getraind.

Andere Nederlandse trainers

We beginnen met een rijtje vrije coaches, oftewel trainers zonder club. Zo is Frank de Boer onlangs ontslagen het Amerikaanse Atlanta United. Na zijn Ajax periode (met vier landstitels) liepen de volgende avonturen iets minder goed. Termijnen bij Internazionale en Crystal Palace zorgden net zoals bij de Amerikaanse club uit op ontslag.

Ook oud-speler Mark van Bommel zit na zijn ontslag bij PSV zonder club. Maar ook Van Bommel heeft weinig ervaring. Mogelijk kan hij de klus samen met zijn schoonvader Van Marwijk aangaan. Ook zonder ploeg: Henk ten Cate. De lijst van klussen die Ten Cate is aangegaan is vrij lang, maar het Nederlands Elftal ontbreekt nog. Mogelijk kan Ten Cate samen met Ruud Gullit voor de groep van Oranje gaan staan. In 2017 was het duo als serieus in beeld bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

Andere Nederlandse trainers die we de afgelopen tijd voorbij hoorden komen zijn de coaches van de top van het Nederlandse voetbal: Erik ten Hag en Dick Advocaat. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat ze respectievelijk Ajax en Feyenoord nog gaan verlaten voor de competitie. Al komt de trein van het bondscoachschap van het Nederlands Elftal vaak maar één keer voorbij. Mogelijk hebben Peter Bosz (nu Bayer Leverkusen), Philip Cocu (Derby County FC) of Giovanni van Bronckhorst (Guangzhou R&F FC) meer heimwee naar Nederland.

Buitenlandse trainers

Voor de laatste buitenlandse trainer moeten we terug naar 1978. Toen was Ernst Happel bondscoach van Oranje. Buitenlandse trainers met een nieuwe manier van spelen zijn echter hot. Zo trokken PSV (Roger Schmidt) en Vitesse (Thomas Letsch) bijvoorbeeld een Duitse coach aan die de speelwijze drastisch moeten veranderen in Eindhoven en Arnhem. Een andere Duitse naam die gelinkt wordt aan Oranje is Ralf Rangnick. De 62-jarige trainer was eerder actief bij Red Bull Leipzig en staat bekend om zijn verfrissende aanvallende speelstijl.

Andere namen die in de media circuleren zijn Mauricio Pochettino (zonder club na Tottenham Hotspur), Hein Vanhaezebrouck (zonder club na Anderlecht), Arsène Wenger (zonder club na Arsenal) en Jürgen Klinsmann (zonder club na Hertha BSC) en Leonardo Jardim (zonder club na AS Monaco). De technische commissie van de KNVB zal zich wel moeten afvragen waarom al deze coaches sneuvelden.

Assistent bondscoach

Tot de nieuwe bondscoach bekend is gemaakt staat ex-assistent trainer Dwight Lodeweges voor de groep. Hij wordt bijgestaan door Erwin van der Looi (Jong Oranje). De kans lijkt echter klein dat de KNVB doorgaat met Lodeweges. De zoektocht naar een nieuwe trainer lijkt al gestart. Wordt vervolgt…

Schrijf een reactie